Programmet uppdateras kontinuerligt.

Fri entré till nästan allt!


- Invigning av Svensk Musikvår

Invigning av Svensk Musikvår


Berwaldhallen Berwaldhallens nedre foajé
Fri entré

FST:s jubileumsfanfar (2018)
för saxofonkvartett och elektronik

Komponerad av: Alexandra Nilsson, Alwar Almkvisth, Anders Emilsson, Anders Englund, Catharina Palmér, Cecilia Franke, David Lennartsson, David Riebe, Eberhard Eyser, Erik Peters, Fabian Svensson, Girilal Baars, Henrik Lörstad, Johan Blixt, Johan E Andersson, Jonas Forssell, Jonatan Sersam, Katarina Leyman, Kjell Perder, Kristina Forsman, Kristofer Morhed, Lars Bröndum, Magnus F Andersson, Marcus Wrangö,Martin Svensson, Mikael Forsman, Olov Franzén, Patric Simmerud, Per Anders Nilsson, Peter Lindroth, Peter Pontvik, Stefan Forssén, Stefan Klaverdal, Stefan Pöntinen, Tomas Winter, Ulf Grahn, Vanessa Massera, Ylva Q Arkvik

Arrangemang: Erik Peters

Vid invigningsceremonin talar både Helena Wessman och Martin Jonsson Tibblin, ordförande för Föreningen Föreningen Svenska Tonsättare. Dessutom framför Stockholm Saxofonkvartett en jubileumsfanfar som gemensamt skrivits till FST:s 100-årsjubileum av 38 av föreningens medlemmar. Var och en av de deltagande tonsättarna har satt sin egen, unika konstnärliga prägel på verket. Erik Peters, som har satt samman de 38 delarna till en helhet, beskriver det som ”en representation av den stilistiska och genremässiga mångfald som inte bara speglar de 38 medverkande tonsättarna utan medlemmarna i föreningen i stort”.

Medverkande
Mathias Karlsen Björnstad, sopransaxofon
Jörgen Pettersson, altsaxofon
Leif Karlborg, tenorsaxofon
Linn Persson, barytonsaxofon
Verkkommentarer

Inför FST:s 100-årsjubileet 2018 ville utmanades medlemmarna att göra en kollektivkomposition där alla bidrar med varsin fanfar på 10 sekunder. Resultatet blev häpnadsväckande – 38 tonsättare medverkar i jubileumsfanfaren! 31 med ett noterat partitur och 7 med en ljudfil avsedd direkt för högtalarmediet. Jubileumsfanfaren är skriven för Stockholms Saxofonkvartett, en av de svenska ensembler som genom åren framfört flest kompositioner av svenska tonsättare.

Att ställa samman fanfarerna till ett längre verk visade sig bli ett omfattande logistiskt arbete och under arbetets gång uppstod en del notationstekniska frågeställningar, delvis relaterade till det faktum att de olika kompositionerna ibland följer helt olika notationskonventioner.

Jag har strävat efter att i så hög utsträckning som möjligt bibehålla de olika sätt att notera som enskilda tonsättare har använt. Skillnaderna blir en grafisk representation av den stilistiska och genremässiga mångfald som inte bara speglar de 38 medverkande tonsättarna, utan även medlemmarna i Föreningen svenska tonsät tare i stort, säger Erik Peters som har arbetat med att sätta samman de enskilda fanfarerna till ett längre verk.

- Konsertintroduktion
Albert Schnelzer

Konsertintroduktion


Berwaldhallen Berwaldhallens nedre foajé
Fri entré

Inför Berwaldhallens konsert kl. 19.00 samtalar Anna Hedelius med tonsättaren Albert Schnelzer inför uruppförandet av hans pianokonsert.

Medverkande

Albert Schnelzer

Albert Schnelzer föddes i Värmland 1972. Han studerade komposition vid Musikhögskolan i Malmö och vid Royal College of Music i London under åren 1994-2000. Albert har under de senaste åren haft stora framgångar med både sin kammar- och orkestermusik. Orkesterverket ”A Freak in Burbank” har rönt särskilt stora framgångar. Det är ett av de mest spelade svenska verken internationellt med mer än 70 framföranden och gjorde bla stor succé när det framfördes i Royal Albert Hall under BBC Proms 2010. Albert Schnelzers musik har framförts av över 50 olika professionella orkestrar runt om i världen, bla BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish SO, Liverpool Philharmonic, Scottish Chamber Orchestra, Los Angeles Chamber Orchestra, Utah Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, Melbourne Symphony Orchestra, Lahti Symphony Orchestra, Pori Sinfonietta, Weimar Staatskapelle, Danska Radions Symfoniorkester, National Arts Centre Orchestra (Canada), Wroclaw Philharmonic Orchestra, Kristiansands Symphony Orchestra, Tromsø Kammarorkester samt samtliga svenska symfoniorkestrar. Han har samarbetat med dirigenter som Daniel Harding, Thomas Dausgaard, Mark Wigglesworth, Kirill Karabits, Thomas Søndergård, Nikolaj Znaider, Lionel Bringuier, John Storgårds, Santtu-Matias Rouvali, Jaime Martin och musiker som Francois Leleux, Brodsky Quartet och Dame Evelyn Glennie.

Alberts helaftonsopera "Norrmalmstorgsdramat ‐ att dö på sin post” fick stor uppmärksamhet och hade premiär i Vattnäs Konsertlada 13 juli 2018. Hans Violinkonsert nr 2 "Nocturnal Songs" till ryskfödda Ilya Gringolts, beställd av Uppsala Kammarorkester, Svenska Kammarorkestern och Jönköpings Sinfonietta, uruppförs i Uppsala den 11 april 2019. Under säsongen 18/19 är Albert tonsättarprofil hos Västerås Sinfonietta. Skivbolaget BIS släppte en porträttskiva med Albert Schnelzers orkestermusik under 2018 (Tales From Suburbia BIS‐2313) och en skiva med hans kammarmusik ska spelas in hösten 2019. Under 2017 presenterades Albert Schnelzers musik på Konserthusets Tonsättarweekend 6‐9 april och han fick även uppdraget av Kungl. Musikaliska Akademien att komponera ett verk till H.M. Konungens 70-årsdag. Kommande projekt är ett orkesterverk beställt av Los Angeles Chamber Orchestra och Gävle Symfoniorkester inspirerat av Clara Schumann och hennes livsgärning. Uruppförande i Gävle 29 nov 2019 och i Los Angeles 7, 8 & 9 feb 2020. 

”speaks with a confident and passionately lyrical voice all his own."
The Times

"an important new composer, no question."
The Guardian

 

Anna Hedelius, moderator

Jag fick en fråga en gång. Han som ställde den heter Sten Melin och var på den tiden ordförande för Föreningen Svenska Tonsättare. Själv var jag nybliven redaktör för föreningens tidning Tonsättaren.

     – Orkar du tillbringa en helg med en massa tonsättare i Oslo, löd frågan.

Han ställde den liksom lite försiktigt, som om han inte riktigt förväntade sig att jag skulle svara ja.

     Det gjorde jag, och självklart hade jag en helt fantastisk helg i Oslo, med ny nordisk musik under vatten och på konservburkar, från tremanualig orgel, i nordisk fäbodmiljö och i det helt magnifika operahuset, som tornar upp sig som ett norskt fjäll i vattenbrynet.

     Minglade med tonsättare gjorde jag också, på festivalskeppet Innvik där stämningen var hög och vi animerat diskuterade väldigt mycket annat än konstmusik.

     Sedan de där Nordiska Musikdagarna 2009 har jag tillbringat rätt mycket tid med både tonsättare och deras musik. Jag var redaktör för Tonsättaren fram till 2017, då det gjordes en paus i utgivningen. Jag presenterar konserter i Berwaldhallen och ibland på andra musikaliska ställen. När jag inte gör det recenserar jag teater i SVT Kulturnyheterna och skriver om teater, musik, litteratur och film i allehanda tidningar. Just nu slutspurtar jag med en bok om svenska teaterhus.

 

- Alfvén, Sibelius & Schnelzer
Foto: Hans Lindén
Foto: Hans Lindén

Alfvén, Sibelius & Schnelzer


Berwaldhallen
Pris: 120 - 430 kr inkl. serviceavgift per biljett
länk till biljett

Hugo Alfvén
Svit ur Bergakungen

Albert Schnelzer
Pianokonsert, uruppförande

Jean Sibelius
Symfoni nr 1

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim 10 min inkl. paus

Den nyfikne och högaktuelle Albert Schnelzer skriver sin första pianokonsert särskilt till den världsberömde pianisten Conrad Tao som gästar Berwaldhallen för tredje gången denna säsong. Det nordiska temat fortsätter med en förtrollande svit ur Hugo Alfvéns balett Bergakungen och Jean Sibelius djärva och nyskapande Symfoni nr 1.

 

Medverkande

SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges orkester. Oavsett var i landet du bor kan du lyssna på orkesterns konserter i Sveriges Radio P2 i etern och på webben och flera av dem visas också i Sveriges Television. Varje år framför orkestern älskade verk ur den klassiska repertoaren och nyskriven musik av spännande, samtida tonsättare. Dessutom samarbetar de med framstående jazz-, pop- och rockartister och strävar ständigt efter att utvecklas och bryta ny mark.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Under de första 40 åren ansvarade en rad olika musikprofiler för den radiosända orkestermusiken. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har sedan dess, under enastående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, formats till en internationellt ryktbar konstmusikensemble i toppklass. Sedan 2007 är Daniel Harding orkesterns chefsdirigent som säsongen 2016–2017 firade sitt tioårsjubileum med att göra tre av 1800-talets stora symfoniska verk.

Orkestern turnerar regelbundet och blir ofta inbjuden till internationella festivaler och konserthus. Våren 2016 turnerade de i Europa tillsammans med Mozart-specialisten Maria João Pires och den uppmärksammade violinisten Veronika Eberle. Under 2014 gästade de såväl påskfestivalen i Aix-en-Provence som the BBC Proms i London. I maj 2017 gjorde orkestern en stor turné med musik av bland andra Ravel, Dvořák och Mahler. Tillsammans den Grammybelönade violinisten Joshua Bell besökte de bland annat Wien, Salzburg och Milano. Under Östersjöfestivalen 2017 uruppförde Sveriges Radios Symfoniorkester Aeterna av Anders Hillborg, ett beställningsverk som är en del av ett filmprojekt om FN:s 17 miljömål. Festivalen avslutades med Mahlers Symfoni nr 6 under ledning av chefsdirigent Daniel Harding.

I augusti 2018 avslutade orkestern den prestigefyllda Edinburgh International Festival med Mahlers Symfoni nr 8, med vilken de bara veckan innan öppnat den sextonde Östersjöfestivalen. Säsongen 2018–2019 omfattar flera stora verk för kör och orkester som Brahms Requiem och Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht. Sveriges Radios Symfoniorkester är också mycket stolta att presentera sin nye förste gästdirigent, Klaus Mäkelä, som gör fyra konserter under säsongen med bland annat Sjostakovitjs femte, sjätte och sjunde symfonier. Andra uppmärksammade gästspel är världsartister som  sångarna Malin Byström och Christian Gerhaher, pianisten Conrad Tao. I november gästade Radiosymfonikerna elva av Europas stora konserthus tillsammans med  violinisterna Alina Ibragimova, Janine Jansen och Veronika Eberle. Turnén blev en succé med slutsålda konserter och entusiastiska recensioner.

Thomas Søndergård är chefsdirigent för BBC National Orchestra Wales samt förste gästdirigent och konstnärlig chef för Royal Scottish National Orchestra. Dessförinnan var han chefsdirigent och konstnärlig rådgivare för Norska Radions symfoniorkester under tre säsonger. Han har gästat bland andra Chicago Symphony Orchestra, Gurzenich-Orchester Köln, Orchestre Philharmonique de Strasbourg och Gewandhausorchester Leipzig. Som operadirigent har han gjort Mozarts Trollflöjten vid Den Norske Opera.

Conrad Tao har gjort en närmast osannolik kometkarriär. 2011 utsågs han av USA:s utbildningsdepartement till Presidential Scholar of the Arts. Året därpå debuterade han med Detroits symfoniorkester i Saint-Saëns Pianokonsert nr 2 som kallades ”en strålande debut av lika delar förförisk skönhet som hårresande teknisk briljans” av Detroit News. Sedan dess har han gjort otaliga bejublade framträdanden runt om i världen som hyllad pianist, flerfaldigt prisbelönad tonsättare och dessutom som uppmärksammad violinist.
http://conradtao.com

Verkkommentarer

Hugo Alfvén: Svit ur Bergakungen, 17 min

I flera sammanhang har Hugo Alfvén framhållit hur viktig tjänstgöringen i Kungliga Hovkapellet var för honom som tonsättare. Under sju år på 1890-talet var han anställd där som violinist och lärde känna symfoniorkestern inifrån. Han levde mitt i den stora klangkroppen och kunde på nära håll iaktta instrumenten. Eftersom Konsertföreningen, nuvarande Kungliga Filharmonikerna, ännu inte existerade var Hovkapellet Stockholms enda professionella orkester.

Även vänskapen med kollegorna var värdefull. Samtalen efter föreställningarna var enligt Alfvén mer lärorika än de formella studierna: ”Var och en tycktes sätta en ära i att uppenbara för mig alla de möjligheter som just hans instrument ägde” skrev han själv, liksom att han lärde känna ”klangliga egenheter och finesser om vilka läroböckerna inte nämnde ett ord.”

Trots att Alfvén hade nära kontakt med operan som konstform och att att han så gott som aldrig skrev helt absolut musik komponerade han aldrig någon opera. Däremot skrev han musiken till två baletter: Den förlorade sonen och Bergakungen. Idén till den senare kom ursprungligen från konstnären John Bauer som redan 1915 föreslog ett samarbete. Efter Bauers plötsliga död i en drunkningsolycka 1918 fick Alfvén efter två gemensamma arbetsår fortsätta på egen hand.

Skisserna blev liggande i flera år och arbetet återupptogs på allvar först på våren 1922, då med målsättningen att premiären skulle sammanfalla med Kungliga Teaterns 150-årsjubileum i januari året därpå. Till slut blev baletten färdig den 17 januari 1923 – dagen före jubileet – så uruppförandet kom att äga rum först den 7 februari.

Musiken till Bergakungen är mycket färgrik. Alfvén utnyttjade Hovkapellets hela besättning med exempelvis sex horn och två harpor. I en intervju berättade han att han ”hade plockat reda på varenda musiker, så ingen hade ledigt och då hatade de mitt stycke…” Bergakungen är utan tvekan en av Alfvéns mest färgrika orkestersatser. Arbetet med den här sagan om kärleken mellan vallflickan och vallpojken och om trollens ingripande gladde Alfvén mycket. Under arbetet, sade han, levde han i ett lyckorus, ”ty jag fick fullborda skildringen av det som jag har älskat mest i livet: människohjärtat och naturen.”

Text: Christina Tobeck

 

Albert Schnelzer: Pianokonsert, uruppförande, 25 min

Det är långt ifrån någon vykortsvy
det är ingen vacker syn men den är vår så gör ditt namn hört till station
ända till station
för bänken nedanför den står där som din tron

Du är fri
Varje gård är en möjlighet Från balkongen
Vi äger allt våra ögon ser Från balkongen
en fotbollsplan vid ett järnvägsspår jag var dömd till vad jag såg
men jag såg allting därifrån från balkongen

Oskar Linnros, Från Balkongen från albumet ”Klappar och slag” (2013)

Detta var också min värld under många år av mitt liv. I mitt fall en lägenhet på första våningen. En balkong som nästan aldrig användes. En liten innergård med en lekplats. En fotbollsplan längre bort. Ett förortstorg. En pendeltågsstation med en bänk utanför som mestadels användes av områdets a-lagare eller dom tuffa killarna i övre tonåren. Detta var vår värld. Det här var vårt kungarike.

Pianokonserten, This Is Your Kingdom, är mitt tredje orkesterverk med ambitionen att skildra livet i utkanten. Utanför centrum och utanför strålkastarskenet. Mina verk Tales from Suburbia (sambeställt av BBC Symphony Orchestra & Sveriges Radios Symfoniorkester) och Bulletproof (beställt av Kungliga Filharmonikerna för min Tonsättarweekend på Konserthuset 2017) var dom första delarna i den här sviten. I pianokonserten finns dock betydligt mer ljus och en mer lekfull inställning. Solen skiner ju ibland även i förorten.

Stycket är beställt av Sveriges Radios Symfoniorkester för den amerikanske pianisten Conrad Tao.

Text: Albert Schnelzer
www.albertschnelzer.se

 

Jean Sibelius Symfoni: nr 1

När 1800-talet gick mot sitt slut upplevde finnarna hur det ryska greppet om storfurstendömet Finland hårdnade. Reaktionerna lät inte vänta länge på sig; det nationella medvetandet växte och missnöjet pyrde och puttrade. Jean Sibelius kände själv en tydlig finsk identitet och hade ett starkt nationellt patos. Det härstammade åtminstone delvis från hans kärlek till naturen; som liten hade han ofta och gärna vandrat i naturen, fångat insekter, samlat växter. I tonåren mötte han musiken för första gången genom fiollektioner och efter en tids juridikstudier vid Helsingfors universitet hängav sig Sibelius åt musiken.

När den ryska överheten gjorde sig påmind svarade Sibelius med orkesterverken Kullervo och Lemminkäinen-sviten, båda inspirerade av nationaleposet Kalevala. Arbetet med sin första riktiga symfoni påbörjade Sibelius våren 1898 då han befann sig i Berlin, men han slutförde det hemma i Finland. Samma år skrev Sibelius Finlandia och i både det verket och i Symfoni nr 1 finns den karga atmosfären, det kärva och vemodiga.

Symfonin börjar dramatiskt men återhållet med en suggestiv melodi i soloklarinett mot en dovt mullrande puka. Naturkänslan är aldrig långt borta, inte ens i den tredje satsen med sina hamrande trumslag. I symfonins sista sats har det ensliga klarinettmotivet fått en ny, mäktig skrud. Denna melodi liksom flera andra större och mindre motiv vävs ihop i symfonins fyra satser. Sibelius utnyttjar gärna kontraster och musiken utmanar orkestern. Som violinist själv visste Sibelius mycket väl vad han kunde och inte kunde skriva.

Att hans första symfoni dröjde berodde inte, som för Brahms, på underdånig vördnad inför Beethoven, utan på ointresse för absolut musik, som inte hade någon handling. Men trots att hans symfonier inte är programmusik hände det ändå att Sibelius tankar gick i sådana banor: ”Mina symfonier är tänkta som musikaliska uttryck utan något som helst litterärt underlag. En symfoni skall först och sist vara musik. Naturligtvis har jag upplevt att en bild ofrivilligt har visat sig i mitt inre när jag skrivit, men fröet till och befruktningen av mina symfonier ligger på det rent musikaliska planet.”

Text: David Saulesco

 

- Gräsklippare, Antenn, Fåglar
Foto: Ryno Quantz
Foto: Ryno Quantz

Gräsklippare, Antenn, Fåglar


Berwaldhallen
Fri entré

Kristin Boussard f. 1988
Gräsklippare, Antenn, Fåglar (2006)

för saxofonkvartett 9 min

Andrea Tarrodi  f 1981
Ekarna (2014) 6'
för kör

Maria Lithell Flyg f 1965
"Moral biter sällan på hunden". (2018-2019) 6'
sats 2, uruppförande
för saxofonkvartett

Sven-David Sandström *1942
Lobet den Herrn (2003) 8'
för kör


TEXTER

Ekarna

Under gatorna
börjar ekarna växa
bryter upp staden

Och nattens alla lyktor
förgrenar sig på himlen

Lobet den Herrn
Lobet den Herrn, alle Heiden, und preiset ihn, alle Völker!
Denn seine Gnade und Wahrheit waltet über uns in Ewigkeit. Alleluja.

Prisa Herren, alla folk lova honom, alla länder!
Väldig är hans godhet mot oss, Herrens trofasthet är evig. Halleluja.


Psalm 117, 1-2

Medverkande
Mathias Karlsen Björnstad, sopransaxofon
Jörgen Pettersson, altsaxofon
Leif Karlborg, tenorsaxofon
Linn Persson, barytonsaxofon
Verkkommentarer

Gräsklippare, Antenn, Fåglar

Surr, motorljud, darrningar, puttrande, drillar... Vi omges konstant av vibrerande ljud. En del tycker vi om, en del stör oss. I verket gräsklippare, antenn fåglar vill jag uppmuntra dig som lyssnar till att försöka finna musik i din vardagliga omgivning, genom att jag valt ut tre vibrerande ljudkällor, som tilltalar mig extra mycket, och länkat ihop dem musikaliskt. Gräsklipparen valde jag som inspiration då jag upplever att dess bordun och skiftande övertoner har en meditativ verkan på mig. Det jag menar med antenn är en sådan TV-antenn som satt på hustaken innan alla TV-sändningar blev digitala. När jag var liten och det blåste ute fick en sådan antenn vårt hus att resonera vilket alltid fascinerade mig och jag minns att jag tyckte att det lät lite läskigt. Många musikskapare har inspirerats av fåglar och i det här fallet har jag försökt efterlikna hur det kan låta i en skog när ett antal fåglar drillar på ett sådant sätt att de tillsammans skapar ett rytmiskt flöde.

Kristin Boussard är en tonsättare och ljudkonstnär numera verksam i Göteborg. Hennes drivkraft är hennes nyfikenhet och förmåga att hitta inspiration från sin omgivning. Det är inte ovanligt med utommusikaliska element i hennes skapelser och genom åren har publiken fått uppleva både akvarier med levande fiskar, torris, gitarrer preparerade med hårnålar, grammofonspelare och speglar. Vad hon önskar är skapa verk som upplevs som fantasifulla, drömska och inspirerande. Det finns dock alltid en underliggande ton av allvar i Boussards musik och på senare tid har empati varit ett genomgående tema.

Maria Lithell Flyg (1965)
Är verksam och utbildad tonsättare inom nutida konstmusik. Konstnärlig masterexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2014.

Maria Lithell Flyg komponerar starka melodier och ger varje enskilt instrument en röst. Hennes musik har ett tonspråk och en känslighet som ofta bär på en sorg och innerlighet växlat med en absurd humor.

Hon har skrivit stycken till några av Sveriges och Tysklands finaste musiker såsom Cecilia Zilliacus, Olle Persson, David Huang, ensemble recherche (Tyskland), Stockholms Saxofonkvartett, Musica Vitae, Radiokören, KammarensembleN, Norrköpings Symfoniorkester, Magdalena Meitzner, Martin Sturfält samt musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester.

2018 vann hon 1:a pris för bästa film – Five Steps of Loss – regi Josua Enblom vid Live Score Festival, där musiken framfördes live av en kammarorkester med bland annat Stefan Harg, samt blandad kör, under ledning av Jonas Dominique.

2015 gick hon till final i Detroit Symphony Orchestras tävling Elaine Lebenbom Memorial Award med stycket In and Out för symfoniorkester. Har
erbjudits och varit på residens vid Ucross Foundation, Wyoming, USA
september 2016.

Har skrivit två kortare kammaroperor Kassandra / Högmod samt Någon borde ta tag i det här… som gästspelade på Folkoperan våren 2014 med musiker ur KammarensembleN.


Scholz-Perssons arbetslokal, Studio Tavastgatan
- …stilla sväva
Pianoduon Mats Persson och Kristine Scholz
Pianoduon Mats Persson och Kristine Scholz

…stilla sväva


Scholz-Perssons arbetslokal, Studio Tavastgatan
Fri entré –begränsat antal platser
Boka biljetter

Ellen Arkbro f 1990
CHORDS (2019)
för klavikord och hammarklaver (uruppförande)

Kristofer Svensson f 1990
I Sommarluft (2019)
för klavikord solo (uruppförande)

Kristofer Svensson
Kori Kamandungan (2019) f
för hammarklaver fyrhändigt (uruppförande)

Kristine Scholz och Mats Persson framför musik av Ellen Arkbro och Kristofer Svensson för renstämt klavikord och hammarklaver. 

‘…Stilla sväva’ är ett samarbete mellan pianoduon Mats Persson och Kristine Scholz och de unga tonsättarna Ellen Arkbro och Kristofer Svensson. Idén till programmet kommer från ett gemensamt intresse för tidiga klaverinstrument och precisionsstämning. Unika klaverstämningar har arbetats fram för de olika verken som framförs. Svensk Musikvår bjuder in till en intim konsert i Mats och Kristines studio på Tavastgatan där lyssnarna tillåts möta tidig klang i ny form. 

HansErik Svensson visar och berättar hur historiska temperaturer påverkar musiken och vilka man bör välja beroende på typ av musik. Han berättar dessutom om sina idéer om hur den tidens musiker tänkte när de stämde, de stämde ju nästan alltid sina instrument själva. Hur kan denna kunskap appliceras på nutida konstmusik?

Instrumenten som används är:
– Ett klavikord av Lindholm-Söderström 1809
– Ett hammarklaver av Mathias Petter Kraft 1803
– Ett hammarklaver av Pehr Rosenwall 1840-tal

Dessa instrument och många fler... finns i Mats och Kristines arbetsstudio

 

Medverkande

Pianoduon KRISTINE SCHOLZ - MATS PERSSON

Klavertekniker: HansErik Svensson

Kristine Scholz & Mats Persson firar 47 år som pianoduo. Den gemensamma banan inleddes 1969 då de studerade för Aloys Kontarsky på Musikhögskolan i Köln. De är verksamma som frilansande musiker i Sverige sedan 1972, initialt även som del i den internationellt erkända ensemblen Harpans Kraft, som turnerande i Västeuropa och Nordamerika.

Som duo fokuserar de på den nya musiken och har framträtt på de stora festivalerna och scenerna världen över, och har bland annat uruppfört verk skrivna direkt för dem av tonsättare såsom Aldo Clementi, Friedhelm Döhl, Dror Feiler, Johannes Fritsch, Erhard Grosskopf, Hans-Joachim Hespos, Luca Lombardi, Chris Newman, Christian Wolff och Zoltán Jeney. 

Duon har agerat som pionjärer för verk av John Cage, Erik Satie och det ryska avantgardet, genom att framföra deras verk innan de blev allmänt kända. De har också uppmärksammat tonsättare med egna röster såsom Ivan Wyschnegradsky, J.M. Hauer och den säregne svenske kontrapunktisten Claude Loyola Allgén. 

Kristine Scholz är född i Wüstebrise, Schlesien. Studier i piano och kammarmusik i Hamburg (1964-68) och Köln (1969-72). Studier för Eckart Besch, Konrad Richter, Wilhelm Hecker och Aloys Kontarsky. 

Mats Persson är född i Sandviken. Pianostudier för Greta Erikson och samtida ensemblespel för Siegfried Naumann på KMH i Stockholm (1964-69). Mellan 1969-72 studerade han piano för Aloys Kontarsky på Musikhögskolan i Köln. Mats Persson är också verksam som tonsättare.

HansErik Svensson har, förutom att hans själv byggt instrument, under en lång rad av år förestått cembalo- och klavikordbyggarkurserna på Marholmen. Han är även författare till ett kompendium om historiska temperaturer. I september 2001 lämnade han sin tjänst som teoripedagog på Birkagårdens folkhögskola, och efterträdde Felix Wolff som ansvarig för klaver-instrument på Musikmuseet i Stockholm. 

Verkkommentarer

Ellen Arkbro (1990) är verksam som tonsättare, musiker och ljudkonstnär inom ramen för en praktik som centrerar kring reducerad harmonik i renstämning. I hennes arbete återfinns reflektioner av såväl tidig musik som amerikansk minimalism. Hon tillämpar både traditionellt akustiska instrument och syntetiskt framställda toner, ibland i ett och samma verk, sida vid sida. Som musiker är Ellen aktiv i framförandet av sina kompositioner, mest nyligen i flertalet konserter där hon framfört musik för orgel.

CHORDS är ett verk för renstämt klavikord och hammarklaver. Detta verk, och de tillhörande klaverstämningarna, utgörs av ackord som bär på mångtydig harmonisk spänning – ackord utan självklar mittpunkt. Verket är komponerat för Mats Persson och Kristine Scholz och utrymme har lämnats för deras unika känslighet för klang, tid och form.

Kristofer Svensson (1990), född i Sollentuna, studerade Sundanesisk karawitan för Ade Suparman och Dody Satya Ekagustiman vid Sekolah Tinggi Seni Indonesia i Bandung, gǔqín för Yung Hak-Chi i Hong Kong, shakuhachi för Gunnar Jinmei Linder i Stockholm, och komposition för Mamoru Fujieda i Fukuoka, Japan. Han har samarbetat med ensembler som Contemporaneous, ensemble mise-en, andPlay, Quatuor Bozzini, N/A ensemble, Bennardo/Larson duo, Arcus Collective, Fukuoka Earth Rhythm Ensemble och Hong Kong New Music Ensemble, de sistnämda för vilka han skrev Ir Himmin, Groenn för preparerat renstämt piano och renstämda gamelaninstrument designade tillsammans med gamelanbyggaren Asep 'Dede' Ahum i Västjava. Kristofer Svensson skriver all sin musik i renstämning och utvecklar för sina stycken nya stämningssystem och metoder för stämbar mikrotonalitet, med rötter i såväl Europeisk tidig musik, ovannämnda klassiska Asiatiska traditioner, och Nordamerikansk experimentell musik från förra seklet. 

Kori Kamandungan för fyrhändig taffel och I Sommarluft för klavikord är stämda i “Kirnberger-Svensson”, en modifiering av barocktonsättaren och teoretikern Johann Philipp Kirnbergers 1/2 Syntoniskt Komma Väl-Temperament, även känt som “Kirnberger II”. Användandet av stämningarna skiljer styckena åt; i Kori Kamandungan används endast en grupp av sju tonhöjder. Här bjuds lyssnaren in till att med ett nära lyssnande utforska de vibrerande affekterna associerade med de olika tonförhållanderna, möjligtvis en likhet med Nordindisk rāga- och rasateori. I Sommarluft modulerar istället mellan olika tonarter och här är likheterna större med högbarockens utforskning av kontrasterna mellan de olika tonarternas känslolägen på icke-liksvävande klaver.

Observera att det endast finns ett fåtal platser till denna konsert! Vänligen reservera din plats genom att mejlasvenskmusikvar@gmail.com

Konserten genomförs med stöd av Statens Kulturråd


- …stilla sväva
Pianoduon Mats Persson och Kristine Scholz
Pianoduon Mats Persson och Kristine Scholz

…stilla sväva


Scholz-Perssons arbetslokal, Studio Tavastgatan
Fri entré, begränsat antal platser!
Boka biljetter

Ellen Arkbro f 1990
CHORDS (2019)
för klavikord och hammarklaver (uruppförande)

Kristofer Svensson f 1990
I Sommarluft (2019)
för klavikord solo (uruppförande)

Kristofer Svensson
Kori Kamandungan (2019) f
för hammarklaver fyrhändigt (uruppförande)

Kristine Scholz och Mats Persson framför musik av Ellen Arkbro och Kristofer Svensson för renstämt klavikord och hammarklaver. 

‘…Stilla sväva’ är ett samarbete mellan pianoduon Mats Persson och Kristine Scholz och de unga tonsättarna Ellen Arkbro och Kristofer Svensson. Idén till programmet kommer från ett gemensamt intresse för tidiga klaverinstrument och precisionsstämning. Unika klaverstämningar har arbetats fram för de olika verken som framförs. Svensk Musikvår bjuder in till en intim konsert i Mats och Kristines studio på Tavastgatan där lyssnarna tillåts möta tidig klang i ny form. 

HansErik Svensson visar och berättar hur historiska temperaturer påverkar musiken och vilka man bör välja beroende på typ av musik. Han berättar dessutom om sina idéer om hur den tidens musiker tänkte när de stämde, de stämde ju nästan alltid sina instrument själva. Hur kan denna kunskap appliceras på nutida konstmusik?

Instrumenten som används är:
– Ett klavikord av Lindholm-Söderström 1809
– Ett hammarklaver av Mathias Petter Kraft 1803
– Ett hammarklaver av Pehr Rosenwall 1840-tal

Dessa instrument och många fler... finns i Mats och Kristines arbetsstudio

Medverkande

Pianoduon KRISTINE SCHOLZ - MATS PERSSON

Klavertekniker: HansErik Svensson

Kristine Scholz & Mats Persson firar 47 år som pianoduo. Den gemensamma banan inleddes 1969 då de studerade för Aloys Kontarsky på Musikhögskolan i Köln. De är verksamma som frilansande musiker i Sverige sedan 1972, initialt även som del i den internationellt erkända ensemblen Harpans Kraft, som turnerande i Västeuropa och Nordamerika.

Som duo fokuserar de på den nya musiken och har framträtt på de stora festivalerna och scenerna världen över, och har bland annat uruppfört verk skrivna direkt för dem av tonsättare såsom Aldo Clementi, Friedhelm Döhl, Dror Feiler, Johannes Fritsch, Erhard Grosskopf, Hans-Joachim Hespos, Luca Lombardi, Chris Newman, Christian Wolff och Zoltán Jeney. 

Duon har agerat som pionjärer för verk av John Cage, Erik Satie och det ryska avantgardet, genom att framföra deras verk innan de blev allmänt kända. De har också uppmärksammat tonsättare med egna röster såsom Ivan Wyschnegradsky, J.M. Hauer och den säregne svenske kontrapunktisten Claude Loyola Allgén. 

Kristine Scholz är född i Wüstebrise, Schlesien. Studier i piano och kammarmusik i Hamburg (1964-68) och Köln (1969-72). Studier för Eckart Besch, Konrad Richter, Wilhelm Hecker och Aloys Kontarsky. 

Mats Persson är född i Sandviken. Pianostudier för Greta Erikson och samtida ensemblespel för Siegfried Naumann på KMH i Stockholm (1964-69). Mellan 1969-72 studerade han piano för Aloys Kontarsky på Musikhögskolan i Köln. Mats Persson är också verksam som tonsättare.

HansErik Svensson har, förutom att hans själv byggt instrument, under en lång rad av år förestått cembalo- och klavikordbyggarkurserna på Marholmen. Han är även författare till ett kompendium om historiska temperaturer. I september 2001 lämnade han sin tjänst som teoripedagog på Birkagårdens folkhögskola, och efterträdde Felix Wolff som ansvarig för klaver-instrument på Musikmuseet i Stockholm. 

Verkkommentarer

Ellen Arkbro (1990) är verksam som tonsättare, musiker och ljudkonstnär inom ramen för en praktik som centrerar kring reducerad harmonik i renstämning. I hennes arbete återfinns reflektioner av såväl tidig musik som amerikansk minimalism. Hon tillämpar både traditionellt akustiska instrument och syntetiskt framställda toner, ibland i ett och samma verk, sida vid sida. Som musiker är Ellen aktiv i framförandet av sina kompositioner, mest nyligen i flertalet konserter där hon framfört musik för orgel.

CHORDS är ett verk för renstämt klavikord och hammarklaver. Detta verk, och de tillhörande klaverstämningarna, utgörs av ackord som bär på mångtydig harmonisk spänning – ackord utan självklar mittpunkt. Verket är komponerat för Mats Persson och Kristine Scholz och utrymme har lämnats för deras unika känslighet för klang, tid och form.

Kristofer Svensson (1990), född i Sollentuna, studerade Sundanesisk karawitan för Ade Suparman och Dody Satya Ekagustiman vid Sekolah Tinggi Seni Indonesia i Bandung, gǔqín för Yung Hak-Chi i Hong Kong, shakuhachi för Gunnar Jinmei Linder i Stockholm, och komposition för Mamoru Fujieda i Fukuoka, Japan. Han har samarbetat med ensembler som Contemporaneous, ensemble mise-en, andPlay, Quatuor Bozzini, N/A ensemble, Bennardo/Larson duo, Arcus Collective, Fukuoka Earth Rhythm Ensemble och Hong Kong New Music Ensemble, de sistnämda för vilka han skrev Ir Himmin, Groenn för preparerat renstämt piano och renstämda gamelaninstrument designade tillsammans med gamelanbyggaren Asep 'Dede' Ahum i Västjava. Kristofer Svensson skriver all sin musik i renstämning och utvecklar för sina stycken nya stämningssystem och metoder för stämbar mikrotonalitet, med rötter i såväl Europeisk tidig musik, ovannämnda klassiska Asiatiska traditioner, och Nordamerikansk experimentell musik från förra seklet. 

Kori Kamandungan för fyrhändig taffel och I Sommarluft för klavikord är stämda i “Kirnberger-Svensson”, en modifiering av barocktonsättaren och teoretikern Johann Philipp Kirnbergers 1/2 Syntoniskt Komma Väl-Temperament, även känt som “Kirnberger II”. Användandet av stämningarna skiljer styckena åt; i Kori Kamandungan används endast en grupp av sju tonhöjder. Här bjuds lyssnaren in till att med ett nära lyssnande utforska de vibrerande affekterna associerade med de olika tonförhållanderna, möjligtvis en likhet med Nordindisk rāga- och rasateori. I Sommarluft modulerar istället mellan olika tonarter och här är likheterna större med högbarockens utforskning av kontrasterna mellan de olika tonarternas känslolägen på icke-liksvävande klaver.

Observera att det endast finns ett fåtal platser till denna konsert! Vänligen reservera din plats genom att mejla: svenskmusikvar@gmail.com

Konserten genomförs med stöd av Statens Kulturråd

- Samspel
Samspel
Samspel

Samspel


TeaterStudio Lederman
Fri entré

Samspel är en satsning som syftar till att skapa hållbara modeller för framtida turnéstrukturer över Sveriges regiongränser och på så sätt ge bättre förutsättningar för en levande musikscen i hela landet. Huvudman för Samspel är MAIS (Musikarrangörer I Samverkan) enligt avtal med Musikverket. Sedan 2017 har Samspel skapat en dialog med musiklivets olika aktörer, tagit fram, testat och utvärderat nya nationella turnémodeller samt utvecklat ett digitalt turnéverktyg. I mitten av 2019 når projektet sin mållinje då även slutrapporten kommer att presenteras. Samspels koordinatorer Eva Omagbemi och Peter Pontvik berättar om arbetet, resultaten och visionen.

 

Medverkande kulturpolitiker i panelen (TBC):

Moderator: Rebecka Eriksson

 

Peter Pontvik & Eva Omagbemi

Koordinatorer SAMSPEL

http://samspelsverige.se

- Ensemble Makadam
Foto: Misha Pedan
Foto: Misha Pedan

Ensemble Makadam


TeaterStudio Lederman
Fri entré

Isak Edberg (1989) – Broken Column (2015)  
piano, violin, viola och cello komponerat för Makadam 25´

Ensemble Makadam 
reflekterande improvisationer över historiskt material

Henrik Strindberg (1954) – Seven movements (2018)
piano, violin, viola och cello 21´komponerat för Ensemble makadam, Uruppförande 21´

Medverkande

Ensemble Makadam arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med

improvisation och fragmentering. Genom att kombinera klassiska verk med planerade och oplanerade improvisationer, huller om buller, skapas nya former. Resultatet blir oförutsägbart och öppnar för nya ingångar till musik som konstform och uttryck.

Det har blivit ett arbetssätt som genomsyrar de flesta produktioner. Det kan vara att mitt i satserna blomma ut i improvisationer, klippa och klistra ur verken, preparera instrumenten för att hitta nya klanger och arbeta med olika lager. Ensemblen samarbetar också med tonsättare som arbetar just i gränslandet mellan noterad musik och improvisation.

Anna Lindal, violin,
Elsbeth Bergh, viola,
My Hellgren, cello,
Sara Sjödahl, piano

www.makadam.info

Verkkommentarer

Verket Broken Column är ett beställningsverk till Ensemble Makadam till en konsertinstallation och har spelats live och som installation på Bonniers Konsthall 2016 och i entréhallen till Göteborgs Konserthus 2017.

Isak Edberg (1989) är en tonsättare och musiker, som i sina kompositioner utforskar varseblivning av tid och rum genom reduktion, repetition och utsträckning av musikaliska skeenden. Hans arbete närmar sig upplevelsen av ljud som meditation och ritual i dess förmåga att upplösa det tidsbundna och på så sätt tillåta ett fullkomligt närvarande lyssnande och vara. På dessa vis intresserar sig Isak för möjligheten att genom akustisk perception och skönhet transcendera verklighetens temporala och spatiala begränsningar. Isak är bosatt i Stockholm och har studerat komposition vid Kungl. Musikhögskolan, varifrån han erhöll en masterexamen år 2013.
www.isakedberg.com

 

Seven Movements

Verkets idé: att arbeta med komposition och improvisation. Två satser finns i två varianter vardera: genomkomponerat resp. improviserat. Först skrevs den genomkomponerade enligt en algoritm. I nästa led utgör samma algoritm instruktionerna för en improvisation. Utöver dessa fyra satser finns två genomkomponerade satser, samt en sats som kan spelas antingen som genomkomponerad, eller som en komponerad stråksats med ett improviserat pianosolo. Kommer det att bli uppenbart vilka satser som är improviserade och vilka som är genomkomponerade?

 

Henrik Strindbergs (1954) musik har beskrivits som "organisk minimalism". Rytm och klang är tätt sammanvävda. Ett exempel är den familj av verk som utvecklar flageolettarpeggio i olika konstellationer: orkesterverket Neptuni åkrar (Christ Johnson Music Prize), ensembleverket Tidslinje (Grammy) och Femte strängen för solo violin. Strindberg är medlem av Kungl. Musikaliska Akademien och undervisar i komposition vid Gotlands Tonsättarskola.
www.henrikstrindberg.se

- ElansluteN
Foto: Hampus Andersson
Foto: Hampus Andersson

ElansluteN


TeaterStudio Lederman
Fri entré

Jenny Hettne f 1977
Rop, böljande (2019)
för horn o elektronik, uruppförande

Jonas Söderman Bohlin f 1963
Blaabla...Project, 1999, 8'
för fagott och CD stämma

Ivo Nilsson f 1966
Gedeckt,  2008-09, 15'
for alto flute and electronics

Åke Parmerud f 1953
Dark Harbour, (2015) för horn o elektronik,  8'


Under rubriken ElansluteN presenterar KammarensembleN några av ensemblens skickliga musiker. Musik framförs av tonsättarna Jenny Hettne, Jonas Bohlin, Ivo Nilsson och Åke Parmerud. Denna gång i en konsert med elektroakustiska inslag. Musikerna har tillsammans med tonsättarna arbetat fram nya speltekniker för att utveckla instrumentens uttrycksmöjligheter. Samtliga verk har skrivits direkt för musikerna i KammarensembleN.

Medverkande

Sören Hermansson är inne på sitt 45 år som aktiv hornist. Hans musicerande och pedagogiska gärning har fört honom till många delar av världen. Med cirka 60 kompositioner skrivna till Sören direkt har han byggt upp en unik hornrepertoar som väckt intresse långt utanför Sveriges gränser. Många av dessa verk finns inspelade på BIS, Phono Suecia, Finlandia och Caprice.

De senaste åren har Sören fokuserat på att få fram nya verk för horn och elektronik. Han är medlem av KammarensembleN, och har också gästat ensembler som NEO, Remix ensemble(Porto) and New European Ensemble (Haag).

Martin Krafft, fagott är född och uppvuxen i Stockholm och utbildad på Kungliga Musikhögskolan. Martins lärare och inspiratörer har varit Hans Samuelsson, Asger Svendsen och Knut Sønstevold.

Sedan början på 90-talet har Martin varit medlem i KammarensembleN och verkat som stämledare på Folkoperan.

Martin har framträtt på festivaler som Huddersfield contemporary music festival (UK), Time of Music Viitasaari (FIN), Ultima (NOR), Nordiska Musikdagar, ISCM World Music Days, Warsaw Autumn, Göteborg Art Sounds, Gaida (LIT), Grachtenfestival (NL), Georg Enescu Festival (ROM), Chiffrén (GER) Ensemble Europa WDR (GER), Stockholm New Music, Next Wave Festival, (US) 

Peter Fridholm, flöjt
Efter studier vid Musikhögskolan i Stockholm och för professor Andreas Blau i Berlin fick Peter anställning i Hovkapellet vid Kungl. Operan i Stockholm. Han har spelat med samtliga orkestrar i Sverige och är flitigt anlitad som solist, såväl i Sverige som utomlands. Peter är sedan flera år medlem i KammarensembleN och i kvintetten ”Royal Wind Quintet Stockholm”. Peter Fridholm varit Artist in Residence bl.a. i Kanada.

KammarensembleN bildades 1984 och utgörs av framstående instrumentalister från Sveriges symfoni- och kammarorkestrar. Ensemblen samarbetar med internationellt framstående dirigenter och har framträtt vid flertalet stora festivaler för samtida musik, som Musikhöst i Odense, Sonorities i Belfast, Stockholm New Music, Ultima i Oslo, Gaudeamus Festival i Amsterdam, Huddersfield Contemporary Music Festival, Time of Music Festival i Viitasaari, Warszawahösten och ISCM World Music Days i Stockholm och Hong Kong.

Många tonsättare har skrivit direkt för ensemblen vilket har resulterat i långt över hundra uruppföranden genom åren. Sedan grundandet har ensemblen, som spelar samtida musik skriven för instrumentkombinationer upp till en sinfoniettas storlek, utvecklats till ett betydande forum för såväl den unga som den etablerade svenska musiken.  

Tillsammans med regissörer, ljussättare och videokonstnärer har KammarensembleN gett en rad uppmärksammade konsertserier i Stockholm. Ensemblen har också genomfört flera turnéer och spelat in flera kritikerrosade cd-skivor.
kammarensemblen.com

Verkkommentarer

Jenny Hettne: Rop, böljande (2019)
Vibrerande rop; rop som tränger igenom sorlet, eller tystnaden. Rop som pockar på uppmärksamhet i en urban miljö, eller på vindpinade fjäll. Rop, böjande är skrivet för och i samarbete med Sören Hermansson. Melodin som så småningom träder fram är Vall-låt från Offerdal.

Ivo Nilsson: Gedeckt
The flute is a tube. Or a tunnel. You can fill it with sound. Or with light. You can let the sound out. Or the light in. It is built to connect. Gedeckt was written for Erik Drescher on commission from the EMS studio / the Swedish Concert Bureau. Sounds on the tape part was recorded on the Düben organ in the German Church in Stockholm. The piece is dedicated to all tunnel diggers. 

Åke Parmerud: Dark Harbour is a piece for Horn and electronics commissioned by and written for Sören Hermansson 2015. The piece is inspired by the sounds of Gothenburg Harbour where sometimes the steam pipes of the boats creates powerful harmonies. Recorded sounds from steam pipes and various other horns such as lorries etc was used to create the electronic part of the piece.

Konserten arrangeras tillsammans med KammarensembleN.

- Lokomotiv Konkret
Lokomotiv Konkret
foto: Ariele Monti

Lokomotiv Konkret


TeaterStudio Lederman
Fri entré

Medverkande

Lokomotiv Konkret

Den svenska frijazzens pansarkryssare heter Lokomotiv Konkret. Sedan 1976 har Dror Feiler (saxofon, elektronik), Sören Runolf (elgitarr, elektronik) och Tommy Björk (trummor) spelat tillsammans och skapat en enorm energi som är få grupper förunnat. Det handlar om ibland verkligt våldsam oljudsjazz, med lyriska passager och alltid med en imponerande dynamik.


- Colours of Sweden
Foto: Karl-Magnus Fredsson
Foto: Karl-Magnus Fredsson

Colours of Sweden


Konserthuset Grünewaldsalen
Fri entré

Emmy Lindström f 1984
Tintomara (2013) 10'

Anna-Lena Laurin f 1962   
Tempus Fugit (2017) 9'

Anders Nilsson f 1954
Ballade för altflöjt & gitarr (2004/2017) 6'

Daniel Nelson f 1965           
Overcoming the monster (2015) 10'

Andrea Tarrodi f 1981         
Aprilsnö (2015) 6'

Benjamin Staern f 1978
Opposing Dance (2013) 12'

 

 

Medverkande

Haga Duo

Haga Duo - Sareidah Hildebrand, flöjt och Joakim Lundström, gitarr, har en förkärlek för det lilla formatet och bjuder in sin publik till ett nära och personligt möte i kammarmusikens tecken. Nyfikenhet och kärlek till musiken skapar en stark upplevelse oavsett om de framför 1800-talsmusik, tango eller nyskrivna verk.

Haga Duo bildades 2010 och har på kort tid fått stort genomslag. De konserterar flitigt och har turnerat i Australien, England, Estland, Frankrike, Lettland, Norge, Portugal och Sverige. 2019 bär det av till Norge, Kina och Österrike på turné.

Haga Duos intresse för ny musik har resulterat i flera uruppföranden. 2013 uruppfördes verk av: Mattias Lysell, Benjamin Staern, Emmy Lindström, Fredrik Holm och Jim Chapman. 2015 verk av Mauro Godoy-Villalobos, Mirjam Tally, Andrea Tarrodi, Daniel Nelson, Anders Emilsson och Zita Bruzaite. 2017 uruppförde Haga Duo verk av Anders Nilsson, Anna-Lena Laurin, Jan Levander och Erik Hanspers.

Haga Duo består av flöjtisten Sareidah Hildebrand och gitarristen Joakim Lundström. Tillsammans har de spelat in tre CD-skivor; “Footprints” (2013) med tango, raga och folklore i flöjt- och gitarrtappning, ”The Secret Room” (2016) som är tänkt som en introduktion till musiklyssnande för barn. ”Colours Of Sweden” (2018) är duons tredje skiva som fokuserar på nyskriven svensk musik och som fått fantastiska recensioner i radio och tidningar.

www.hagamusikproduktion.se

www.hagaduo.com

Verkkommentarer

Emmy Lindström Tintomara (2012)

Emmy Lindström (född 1984) är tonsättare, violinist och sjuksköterska. Som violinist har hon även gjort sceniska roller (Spelman på taket). För klarinettisten Emil Jonasson skrev hon debutverket Magnolia och klarinettkonserten ”At the Hills of Hampstead Heath”.

Tintomara för Haga Duo anknyter till den androgyna huvudpersonen i CJL Almqvists roman Drottningens juvelsmycke som skildrar händelser kring mordet på Gustaf III 1792.

”Jag läste boken som tonåring, och fascinerades direkt av detta väsen. På många sätt kunde jag identifiera mig med Tintomara…Jag har i stycket velat få fram just det kontrasterande inom henne, allvaret och den fängslande smärtan i 1700-talets societets-Stockholm, samt det fria upprymda naturnära i hennes väsen, i de djupa Kolmårds-skogarna. Vi följer henne till sist mot mörkret i Hagaparken; men Tintomaras ande blir slutligen fri…”

http://emmylindstrom.se

Anna-Lena Laurin: Tempus fugit (2017)

Anna-Lena Laurin (född 1962) är till sin natur en bred och mångsidig musiker, som mest rör sig i gränsområdena mellan jazz och klassisk musik, ”cross-over”. Hon komponerar nu mest färgstark miljö- och samtidsmedveten musik för konsertsal och scen. Till hennes samarbetspartners hör maken, trumpetaren Anders Bergcrantz.

Kompositionen Tempus fugit har fått sin titel från en versrad ur Vergilius Georgica: ”Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus”, det vill säga "Under tiden flyr den oersättliga tiden". Medan musiken klingar försvinner den? I Anna-Lena Laurins händer har sentensen blivit en fri fantasi, en dialog i förvandling.

http://www.annalenalaurin.se

Anders Nilsson: Ballade (2004/17)

Anders Nilsson (född 1954) växte upp med proggen i Östan Sol, Västan Måne på 1970-talet, och jobbade som teatermusiker på Stadsteatern. Han är en modernistisk romantiker som skrivit solokonserter, fem symfonier, ett requiem, den självbiografiska operan Klassresan och operan Zarah om sångerskan Zarah Leander på Folkoperan. 

”Jag vill helt enkelt utleva, uttrycka, mitt inre känsloliv.” 2004 komponerade han Ballade för engelskt horn och piano, med oboisten Helen Jahren i åtanke. När hon avslutade sin solistkarriär låg balladen ännu ospelad. Därför bearbetade Anders Nilsson den för altflöjt och gitarr (Haga Duo) 2017. www.andersnilssoncomposer.com

Daniel Nelson: Overcoming the Monster (2015)

Daniel Nelson (född 1965) är född i USA men kom som femåring till Sverige. Han har i det svenska musiklandskapet gjort sig känd som en”pulsorienterad” postminimalist med en tydlig nyromantisk ådra och stänk av ironi.

Overcoming the Monster är en svit i fem satser. Daniel Nelson säger att titeln döljer hans skygghet för att komponera för gitarr; det är alltså gitarren som är monstret.

http://www.composernelson.com

Andrea Tarrodi: Aprilsnö - Tre haikudikter för flöjt och gitarr (2015)

Andrea Tarrodi (född 1981) är dotter till trombonisten m.m. Christian Lindberg, och är en av våra mest uppmärksammade och uppskattade yngre tonsättare. I sin musik arbetar Andrea Tarrodi påtagligt med fantasi och sydländsk lyster.

I Aprilsnö har Andrea Tarrodi satt musik till tre nutida japanska haikudikter, som hon fann i en poesibok i bokhyllan. Det är korta naturimpressioner i sträng poetisk form. Andrea har gett dikterna en varsam impressionistisk klädnad, med sprittande guldfiskar och drivande moln.

www.andreatarrodi.com

Benjamin Staern: Opposing Dance (2013)

Benjamin Staern (född 1978), är en frodig och fantasifull expressionist i verk som The Threat of War, klarinettkonserten Worried Souls och Tranströmersångerna för alt och ensemble. Färgrika verktitlar skvallrar om Staerns starka intresse för samband mellan musik och färg.
I Opposing Dance (”Allegro like a funky duo”) kastas flöjt och gitarr direkt ut i en intuitiv lek. Benjamin liknar själv Opposing Dance vid ”en busig Rossiniuvertyr”.


Texter Göran Bergendal 25 september 2017 

- Östersjö-Sound - med Tarrodi, Kien och Staern
Stearn Tarrodi Kien
Stearn Tarrodi Kien

Östersjö-Sound - med Tarrodi, Kien och Staern


Musikaliska Stora salen
100 - 250 kr
länk till biljett

Ett program med senromantisk och nyskriven musik av Östersjö-tonsättare. Samtida är Tarrodis klangrika vidder och Benjamin Staerns slagverkskonsert som uruppförs av vårens profil, Lauri Metsvahi. Musik av Eduard Tubin, alltför sällan spelad symfoniker och som avslutningsverk Alfvéns högromantiska, energipackade ouvertyr.

Konserten ingår i festivalen Svensk Musikvår och spelas även i Umeå 17/3 och Tallinn 23/3.

Grażyna Bacewicz (1909-1969)
Ouverture (1943) 6’30”
Allegro – Andante – Allegro energico
Trans: Anders Högstedt   

Andrea Tarrodi (f.1981)
Serenade in Seven Colours (2013) 8’                                            

Benjamin Staern (f.1978)
Konnakol Variations for solo percussion and winds (2019) Uruppförande.Tillägnat Lauri Metsvahi, Blåsarsymfonikerna och Cathrine Winnes.                                                   

PAUS

Molly Kien (f.1979)
Jellyfish Lake (2018) 5’                                                                      

Eduard Tubin (1905-1982)
Valse Triste and Suite from Kratt (1940/61) 15’
Trans: Anders Högstedt

Hugo Alfvén (1872-1960)
Festival Ouverture op.52 (1944) 10’
Trans: Anders Högstedt

Medverkande

Solist -  Lauri Metsvahi, slagverk

Dirigent -  Cathrine Winnes

Blåsarsymfonikerna

 

Blåsarsymfonikerna är hela Stockholmsregionens orkester, länets enda civila professionella blåsorkester samt en nationell referensorkester och en viktig aktör i Stockholms kulturliv. Orkestern har en konsertserie med tio produktioner per säsong i vilka man samarbetar med gästartister, dirigenter och betydande samarbetspartners.

Sedan 2015 är Cathrine Winnes Blåsarsymfonikernas konstnärlig ledare och chefsdirigent. Lika viktig som verksamheten i huset på Musikaliska är orkesterns arbete i länets 26 kommuner. Orkestern gör skol- och familjekonserter i Länsmusikens regi men har även ett konsertutbud för vuxna. Blåsarsymfonikerna kan också delas upp i mindre ensembler som, liksom orkestern, är helt akustiska vilket gör det enkelt att arrangera konserter på sjukhus, skolor, föreningar och kulturhus.

Många tonsättare har skrivit verk för Blåsarsymfonikerna och som har en bred repertoar från samtida konstmusik till senromantik, argentinsk tango, cross over, opera och jazz. Orkestern blickar ständigt framåt med nya satsningar och samarbeten i olika genrer och inriktningar där publiken kan förvänta sig det oväntade.

Blåsarsymfonikerna verkar med stöd av Stockholms läns landsting.


Lauri Metsvahi, f. 1988, började sin musikerutbildning i Tallinn Musikgymnasium där han gick ut cum laude år 2008 med klassiskt slagverk som huvudinstrument. På hösten samma år fortsatte han på två skolor samtidigt - i Estlands Musik- och Teaterakademi på dem klassiska instrumenten och i Georg Ots Music School på pop-jazz trumset. Sedan 2011 studerar Lauri på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Där tog han sin masterexamen i orkesterslagverk år 2015 och just nu kompletterar han den med studier på avancerad påbyggnadsnivå i kammarmusik- och solistinriktningen.

Sedan oktober 2016 arbetar Lauri som slagverkare i Blåsarsymfonikerna i Stockholm. Förutom det spelar han ofta med Kungl. Filharmonikerna, Gävle Symfoniorkester, Västerås Sinfonietta, Sveriges Radios Symfoniorkester och Folkoperan som frilansare. Lauri är en stolt alumnus av European Union Youth Orchestra (2012-2014) och Östersjö Filharmonin (2016). I sitt hemland har han spelat med de flesta orkestrar, däribland Estlands Nationalsymfoniker, Estlands National Opera Orchestra, Tallinn Kammarorkester, Nordic Symphony Orchestra, Narva Stadsorkester, Pärnu Stadsorkester osv. Förutom det har Lauri varit mycket aktiv som kammarmusiker i Estlands främsta slagverksensemblen PaukenfEst och en av landets mest framgångsrika nutida musik grupper YXUS Ensemble.
 

Cathrine Winnes (f. 1977) är en norsk orkesterdirigent som sedan 2016 varit verksam som konstnärlig ledare och chefsdirigent för Blåsarsymfonikerna. Från 2013 till 2017 höll hon samma ställning i Östgöta Blåsarsymfoniker. Cathrine Winnes arbetar kontinuerligt med flera av de stora symfoniorkestrarna i Norden, bland annat Oslo-filharmonien, Norska Radioorkestern (KORK) , symfoniorkestrarna i Trondheim, Stavanger och Kristiansand, Radiosymfonikerna och symfoniorkestrarna i Norrköping, Malmö, Helsingborg , Gävle och Odense. Under hösten 2017 debuterade Cathrine med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Winnes har framträtt på Kungliga Operan och Estniska Nationaloperan, och under säsongen 2017/2018 dirigerar hon The Phantom Of The Opera på Göteborgsoperan och Läderlappen vid Wermland Opera. År 2015 dirigerade Winnes vid världspremiären av Cecilie Ores opera Adam och Eva på Festspelen i Bergen och Ultima Oslo Contemporary Music Festival. Hon har också deltagit på Ultima Festival 2016, då hon dirigerade Oslo-filharmonien vid världspremiären av Trond Reinholdsens pianokonsert.

År 2016 dirigerade Winnes på Radiokörens julkonsert, som sändes på SVT. Tillsammans med Kristiansands Symfoniorkester framträdde hon i en dokumentär och i ett konsertuppförande av Sjostakovitj Symphony nr 5, som också visades på norska NRK. Hon har även dirigerat den Norska Radioorkestern, vid deras tv-sända julkonsert 2015.

Winnes har en magisterexamen i orkesterdirigering från Norges Musikhögskola där hon studerat för professor Ole-Kristian Ruud. Tidigare studerade hon på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under den legendariska professorn Jorma Panula. Winnes undervisar för närvarande på Norges Musikhögskola, en position hon haft sedan 2008.

- Guldkvastutdelning på Musikaliska

Guldkvastutdelning på Musikaliska


Musikaliska
Fri entré

I samband med orkesterkonserten med Blåsarsymfonikerna delas Guldkvasten ut.

 

KVAST — Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare är en ideell förening som verkar för att mer musik av kvinnor ska klinga i konserthus, på experimentscener, i aulor och allsköns musikhus runt om i landet, ja i världen. Ju fler konstnärliga uttryck, desto rikare musikliv!

Från 2010 har Kvast delat ut priset Guldkvasten till någon föredömlig institution, arrangör eller beställare av konstmusik som har gjort bra satsningar på kvinnliga tonsättare. Bland tidigare pristagare finns Båstad kammarmusikfestival, Stockholms läns Blåsarsymfoniker, Sound of Stockholm, Vadstenaakademien, Norbergfestival och nu senast Konserthuset Stockholm med Kungliga Filharmonikerna. Nytt från förra året är KVAST:s Guldkvastengraalen, en glasskulptur som tas fram i hgjärtat av Småland specifikt för respektive års mottagare, av designer Sofia Bergman och glaskonstnär Micke Johansson.

Astrid Pernille Hartmann, tonsättare och ordförande i KVAST

Medverkande
Astrid Pernille Hartmann, tonsättare och ordförande i KVAST
- Audiorama presenterar PULS: Places/Spaces

Audiorama presenterar PULS: Places/Spaces


Reaktorhallen R1
Fri entré

Concert #3: Places/Spaces


Hans Tutschku, Remembering Japan – part 1
8 channel electroacoustic composition  
Duration: 9:48 min

Clemens von Reusner, Definierte Lastbedingung

Brona Martin, NightEscape

Erik Nyström, Textonics

Annie Mahtani, Inversions

Jorge Garcia Moncada, Hüzün

Concert #3 and #4 in EAU and Audiorama’s PULS project 2018/2019, curated for Audiorama by Swedish composer Savannah Agger and composer and artist Cristian Vogel, will take place during the festival Svensk Musikvår in the legendary venue R1 Reaktorhallen in Stockholm. (Free admission.)

Curated by Swedish composer Savannah Agger

Medverkande

AUDIORAMA

Audiorama initiates, plan and execute projects focusing on contemporary sound art, earplays and electroacoustic music. We commission, produce and present new works by composers, sound artists and dramatists. We collaborate with organizations, institutions and universities. Examples of the diverse projects we work on are Ljudbänken – a collaboration with Stockholm art, where six artists create sound art for various public spaces in Stockholm – and the interactive sound art installation Compoz.

https://www.audiorama.se/about

 

EAU

Electric Audio Unit (EAU) is a Norwegian electroacoustic music group specialising in immersive spatial audio concerts, cutting edge 3D experiences and spatialisation performance. EAU performs works from around the world, commissions new composers and gives workshops and masterclasses.

http://www.electricaudiounit.no/puls/

 

PULS

Puls is The Nordic Culture Fund's three-year music initiative 2017–2019 aiming to strengthen the Nordic live music scene and bring musical experiences of high artistic quality to a wider Nordic public.

https://puls.nordiskkulturfond.org/en/

Verkkommentarer

Hans Tutschku, Remembering Japan – part 1

8 channel electroacoustic composition  

Duration: 9:48 min

 

“This is the first part of a series of compositions. In 2014 I spent three months in Japan, researching musical rituals, improvising with local musicians and recording countless sounds in temples, gardens, streets and nature. I'm aiming to create a sonic voyage by revisiting those recordings and by bringing spatially and temporally unrelated sonic scenes into the same room. The work is clearly based on Japanese culture while reflecting at the same time my own compositional preoccupations: polyphony, density, space and memory as structuring and formal principles.”

 

Hans Tutschku was born in Weimar in 1966. Some of his first experiences with electronic music came with the “Ensemble for Intuitive Music Weimar” of which he has been a member since 1982. He studied electronic music composition at the Dresden College of Music and, starting in 1989, participated in several of Karlheinz Stockhausen’s concert cycles to learn the art of sound direction. He continued his studies in sonology and electroacoustic composition at the Royal Conservatoire in the Hague (1991/92), followed by a year’s study at IRCAM in Paris (1994). In 1996 he participated in composition workshops with Klaus Huber and Brian Ferneyhough.

Hans Tutschku has taught electroacoustic composition as a guest professor in Weimar (1995/96); electroacoustic composition at IRCAM in Paris (1997–2001); and at the conservatory of Montbéliard (2001–2004). In May 2003 he completed a doctorate (PhD) with Professor Jonty Harrison at the University of Birmingham, and during the spring term of 2003 was the “Edgard Varèse Guest Professor” at the Technical University of Berlin. Since 2004, he is the Fanny P. Mason Professor of Music at Harvard University, where he teaches composition and works as director of the electroacoustic studios.

Besides his regular courses at the university, he is regularly teaching international workshops for musicians and non-musicians on aspects of art appreciation, listening, creativity, composition, improvisation, live-electronics and sound spatialization.

Hans Tutschku is the winner of many international composition competitions, including: Bourges, CIMESP Sao Paulo, Hanns Eisler Prize, Prix Ars Electronica, Prix Noroit, and Prix Musica Nova. In 2005 he received the culture prize of the city of Weimar. He held a Fellowship at the Radcliffe Institute for Advanced Study for 2013, and a stipend from the Japan–U.S. Friendship Commission for 2014. In 2015 he received a commission from the Fromm Music Foundation. In 2017, his composition Remembering Japan won the first prize at the composition competition Klang!, as well as the first prize at the CIME ICEM competition; and he was awarded the ZKM Giga-Hertz production prize for ‚pressure-divided’.

 

___________________________


 

Clemens von Reusner, Definierte Lastbedingung

Definierte Lastbedingung (Defined Load Condition) is based upon the sound of electromagnetic fields generated by electrical equipment. Numerous recordings of electromagnetic fields were made at the Institute for Electrical Machines, Traction and Drives (IMAB) of the Technical University of Braunschweig, Germany, with a special microphone.

The recorded material has hardly any of what is otherwise typical for “musical“ sound. There is no spatial depth, nor any dynamics. In their identity as noise, the sounds are static, although they are internally mobile. They usually seem awkward, even hermetic such as the familiar humming of the mains. “Definierte Lastbedingung” (a technical term when testing electrical machines) works with these sounds using the resources of the electronic studio, in which they are examined in their structure and designed anew.

Spatialization: ambisonic 3rd order.

Definierte Lastbedingung featured as the German contribution to the World Music Days for New Music in Vancouver in 2017 and was nominated for the Prix Phonurgia in France in 2017.

 

Clemens von Reusner (b. 1957) is a composer and sound artist based in Germany, whose work is focused on electroacoustic music. He studied musicology and music-education – drums with Abbey Rader and Peter Giger. At the end of the 1980s development of the music software KANDINSKY MUSIC PAINTER.

Clemens von Reusner is a member of the German Composers' Society (Deutscher Komponistenverband, DKV), the German Society for New Music (Gesellschaft für Neue Musik, GNM) and of the German Society For Electroacoustic Music (Deutsche Gesellschaft für Elektroakustische Musik, DEGEM). He also worked as a curator and served as a jury member at international electroacoustic festivals.

He has been commissioned to compose works for radio and his compositions have received numerous international broadcasts and performances in Americas, Asia, Europe. Invitations to ISCM World New Music Days 2011, Zagreb , Croatia, and ISCM World New Music Days 2017, Vancouver, Canada.

www.cvr-net.de

 

___________________________


 

Brona Martin, NightEscape

“NightEscape is the first in a series of works that will explore the soundscape that surrounds Atlantic Center for the Arts, Florida where I have attended residencies with composers Jonty Harrison and Natasha Barrett. NightEscape explores a night-time soundscape using a field recording as the source material. Crickets dominate this field recording. I find the sound of crickets extremely relaxing and calming and their presence reinforces the fact that I am somewhere else, exploring and travelling because their sound to me is somehow exotic. I have restricted myself to using one night-time recording, which facilitates the exploration of this recording in detail. NightEscape was composed using a ring of 8 loudspeakers. The piece offers the listener time to immerse themselves in a meditative and calming soundscape, taking time out of busy schedules to pause, reflect and escape.”

This piece was composed at EMS, Stockholm, March 2018.

 

Brona Martin is an Electroacoustic composer and sound artist from Banagher, Co. Offaly, Ireland. Brona's research interests include narrative in Electroacoustic music, soundscape composition, acoustic communication and spatialisation. Her research explores metaphorical and real-world representations of diverse soundworlds, images and experiences, where the aim is to reveal particular sonic characters that are not normally the focus of listening. Brona's portfolio of works explore the layers and textures of sounds that contribute to the overall sonic-makeup of specific places both real and imaginary. Through listening, recording, analysing and processing, the layers of a soundworld are studied in great detail. Processing of these materials reveals the sonic qualities and the internal behaviour of specific sounds.

Brona's artistic portfolio offers an in depth and alternative listening perspective and experience where the complexity of everyday sounds are examined and rearranged into a new context. References are also made to the design of the acoustic environment where noise pollution often masks the more pleasant sounds of the natural environment.

Her acousmatic works composed in stereo, 5.1 and 8-channel have included the creative exploration of soundscapes from Ireland, Manchester, East Coast Australia, Spain and Germany. Her works have been performed internationally at EMS, ACMC, ICMC, NYCEMF, ISSTA, ZKM, BEAST, Balance/Unbalance, SSSP, iFIMPaC, Sonorities and MANTIS. Have a listen to some of her work here.

Brona is currently a Teaching Fellow in Composition at the University of Southampton.


 

___________________________


 

Erik Nyström, Textonics

‘Textonics’ is a word invented to allude to two defining aspects of texture in this work. The first is a reference to textons – micro-spatial constituents of texture – here shaped by irregular, incomplete fragments of synthesised sound. The second is tectonics – textures coagulate into dense masses like a ‘geomorphology’, and are layered vertically in the frequency spectrum, and distributed horizontally as overlapping fields. In this work, the two domains reflect a continuum between technology and nature, creating a material embodiment of information, in which no essences, basic elements, or purities exist. Unpolished, exposed, technological glitches are reframed as possibly physical, chemical, or biological, when the momentum of the music proposes a context of forces – an acousmatic place of digital, ‘postnatural physics’.

The piece was composed on the Game of Life 192 loudspeaker Wave Field Synthesis system in The Hague, The Netherlands, in 2017. This version is an eight-channel adaptation of the original WFS version.

 

Erik Nyström’s output includes live computer music, electroacoustic works, and sound installations. Most of his work is created for multichannel systems, and explores sound synthesis, spatial texture and algorithmic systems. He is currently Lecturer in Music at City, University of London, and was previously a Leverhulme Fellow at BEAST, Birmingham. He performs worldwide and his music has been published by empreintes DIGITALes.

 

___________________________


 

Annie Mahtani, Inversions – For Néle

Inversions began as a live improvisatory piece to be performed alongside Néle Azevedo’s Minimum Monument project in Birmingham 2014. Minimum Monument is an open-air exhibition displaying 5000 figures made of ice inverting the official canons of the monument as, in Azevedo’s words: “in the place of the hero, the anonym; in the place of the solidity of the stone, the ephemeral ice; in the place of the monumental scale, the minimum scale of the perishable bodies. Thousands of small sculptures of ice are placed in public space. The memory is inscribed in the photographic image and shared by everyone. It is no longer reserved to great heroes nor to great monuments. It loses its static condition to gain fluidity in the urban displacement and in the change of state of the water. It concentrates small sculptures of small men, the common men.”

The sound material was recorded during the exhibition’s two week creation period; an intensive production line of delicate sculpting, chiselling and freezing. The fragility of the solitary figures transform into a majestic army as the microscopic sounds of each sculpture multiply in their thousands.

 

Annie Mahtani is an electroacoustic composer, sound artist and performer working and living in Birmingham, UK. After completing her doctoral studies in composition in 2008 she has worked as a freelance composer, performer, curator and educator.

Her work encompasses electronic music composition from acousmatic music to free improvisation. As a collaborator, Annie has worked extensively with dance, theatre and on site-specific installations. With a strong interest in field recording, Annie’s work often explores the inherent sonic nature and identity of environmental sound, amplifying sonic characteristics that are not normally audible to the naked ear. Her music explores abstract and recognisable sound worlds and all the spaces in between. With a preoccupation with space, Annie works extensively with multichannel audio both in concert pieces and in live performance.

Annie is a Lecturer in Music at The University of Birmingham. She is co-director of SOUNDkitchen, a Birmingham based collective of curators, producers and performers of live electronic music and sound art.

 

___________________________


 

Jorge Gregorio García Moncada, Hüzün

“The word Hüzün, according to the turkish writer Orhan Pamuk is ‘meant to convey a feeling of deep spiritual loss. To the Sufis, hüzün is the spiritual anguish we feel because we cannot be close enough to Allah. […] We begin to understand hüzün as, not the melancholy of a solitary person, but the black mood shared by millions of people together […], of an entire city, of Istanbul’. The soundscape material presented in the piece was taken during the 2013 political turmoil I was able to witness during a shot term visit in the city.”

 

Jorge Gregorio García Moncada, PhD, is a full time faculty member of the Music Department at the Universidad de Los Andes in Bogotá, Colombia, focused in a diversity of teaching and research activities in the fields of music composition and theory. He is founder and director of the BLAST system – Bogotá, Los Andes Sound Theatre, a multichannel sound diffusion system for performance of electroacoustic and mixed media musical works. He is director of the SPECTRA international electroacoustic music festival, based in Bogotá and hosted by BLAST.

 

___________________________


 

Savannah Agger

Savannah Agger (*1971) is a composer and performer from Sweden, living in Berlin. Her work includes music for rock bands, jazz, orchestra, choir, chamber ensembles and primarily multichannel tape pieces, mixed music and interactive electronics. She has written concert pieces, as well as music for several theatre, new circus and contemporary dance performances.

www.savannahagger.com

- Visby International Centre for Composers
foto: Erika Hagwall
Hjorthagens Kammarkör foto: Erika Hagwall

Visby International Centre for Composers


Konserthuset Grünewaldsalen
Fri entré

Vanessa Massera: f 1987
Exercitium arithmeticæ occultum nescientis se numerare anim Chrysalis,
for saxophone quartet and electronics (2017)
12.22' uruppförande

Thanos Chrysakis f 1971,
Azure (2015),  
solo för sopransaxofon, uruppförande 7'
Mathias Karlsen Bjørnstad, sopransaxofon  

Sven-David Sandström f 1942:
Visheten ropar 
text ur Ordspråksboken 8:1, 32-36  Durata 2'50'' (2010)

Cecilia Franke f 1955
Översättarens efterord, (2017 - 2018)
Text: Lars-Magnus Magnusson
för saxofonkvartett och kör (ca 12 min)

Pierre-Henri Wicomb f 1976
Sue-hm Kwee (2018), uruppförande 6'
för saxofonkvartett

Thanos Chrysakis f 1971
Astraea (2013) 6'
för saxofonkvartett

        

Medverkande
Mathias Karlsen Björnstad, sopransaxofon
Jörgen Pettersson, altsaxofon
Leif Karlborg, tenorsaxofon
Linn Persson, barytonsaxofon
Verkkommentarer
Vanessa Massera: f 1987
Exercitium arithmeticæ occultum nescientis se numerare anim Chrysalis

Composed between Stockholm, Sheffield and Gothenburg in 2017, this piece is exclusively based on sounds generously offered by the Stockholm Saxophone Quartet. The title of this piece translates as: “an unconscious exercise in arithmetic in which the mind does not know it is counting”. This, to me, evokes a reality, especially manifest through electroacoustic music, that I have always found fascinating: the idea that music is only really manifested as music through the format of sound, even though one may be able to conceive of it as an idea. With the acousmatic experience, not only does the music need to be written (or encoded) in order to be perceived, it can only be done in real-time. Special thanks to Stockholm Saxophone Quartet, EMS Stockholm, USSS Sheffield, and FRQSC.

Vanessa Massera härstammar från Montréal och har en doktorsexamen i elektroakustisk komposition. Hon är nu baserad i Stockholm där hon arbetar på nya konstnärliga uttrycksformer med utgångspunkt ur gemensamt lärande och att uppmuntra mångfald och inkluderande i samhället. Hennes verk har spelats på en mängd festivaler, bland annat ZKM, NWEAMO Festival, EMUFest och UNM Festival och har uppmärksammats av tävlingarna Destellos och JTTP.
http://www.vanessamassera.com
Thanos Chrysakis: Astraea (2013)
Skrivet till Stockholms Saxofonkvartett

Thanos Chrysakis: Azure (2015) for solo soprano saxophone
Skrivet för Mathias Karlsen Bjørnstad
In my compositions I’m interested in working with sounds that coexist in the margins of texture and pitch and of noise/silence/tone. Working within these areas brings forward works that require a high level of attention, finesse and skill from the musician in order to engage with and keep the sound in a fluid, tactile and oscillating state. I’ve got a keen interest in creating such conditions that the musicians shape and transform an activated sound world. I’m interested in working with the same family of instruments or the same instruments attempting to create contrasted, and multiple hues of the same or somewhat similar colours.

Thanos Chrysakis är en grekisk tonsättare, musiker, producent och ljudkonstnär. Han är främst känd för verk inom elektroakustik, modern konstmusik och fri improvisation. Efter att ha verkat i Storbritannien 1998–2014 bor han sedan 2015 i Vitryssland. Han har uppträtt vid festivaler och spelplatser runt om i världen, däribland CYNETart Festival, Artus Contemporary Arts Studio, Fylkingen, och Logos Foundation, och givit ut flera album samt ofta spelats i radio runt om i Europa. Hans Music for Bass Clarinets spelades i BBC Radio 3 i programmet Hear and Now.
http://www.auralterrains.com/chrysakis

Sven-David Sandström
Visheten ropar (2010)
text ur Ordspråksboken 8:1, 32-36 Durata 2'50'' (2010)
Musik för kyrkoåret Visheten ropar : 18 sönd efter Trefaldighet

Efter hans tioåriga professorstjänst vid Bloomington University i Indiana i USA förverkligade Sven-David Sandström en långvarig dröm: att liksom Bach komponera musik till kyrkoårets alla helgdagar. Kompositionsprocessen pågick i nära samarbete med de musikaliska ensemblerna i Stockholms domkyrka och Gustaf Sjökvist samt Hässelby församling och Mona Ehntorp. Den fullständiga verksamlingen täcker alla årets söndagar och omfattar huvudsakligen verk för kör a cappella av varierande svårighetsgrad men även stycken för sångsolist och orgel samt rena instrumentalverk. Visheten ropar är skriven för 18 söndagen efter Trefaldighet.

Ingen kompositör har gjort ett sådant intryck på det samtida svenska musiklivet som Sven-David Sandström. Hans mer än 300 kompositioner ger bevis för inte bara en imponerande produktivitet utan innehåller också ett brett utbud: från storslagna operor och oratorier till intim kör- och kammarmusik. Genombrottet kom 1972 med orkesterverket Through and Through och Sandström etablerade sig snabbt som en ledande modernist i den yngre generationen skandinaviska kompositörer. Kring 1980 kom en vändpunkt där den höga komplexiteten började kombineras med ett mer känslomässigt tonspråk. Dödsmässan De ur alla minnen fallna blev det första av ett stort antal framstående körverk, även exempelvis High Mass, ett juloratorium och sex motetter inspirerade av Johann Sebastian Bach.
Cecilia Franke
Översättarerens efterord (2017–2018)

Att komponera för den ovanliga besättningen blandad kör och saxofonkvartett kändes som en rolig utmaning – och utmaningen blev ännu mer spännande när jag hittade en i sammanhanget utmärkt text att tonsätta, ”översättarens efterord” av Lars-Magnus Magnusson. Texten berör olika skeden i livet med en spännvidd från det vi känner när vi är unga till det som står klart ”i livets mörka minuter”. Allt knyts samman av ”jag är översättaren”, ett omkväde som återkommer flera gånger och ger en rondoform. Med denna blandning av linjär tid och återkommande händelser är verket format som livet självt. Kombinationen av blåsinstrument och kör gav mig möjlighet att förstärka textens innehåll med andning som det yttersta tecknet på liv.

Cecilia Franke är utbildad kantor och har tidigare varit verksam som kyrkomusiker, senast på Gotland. Hennes tidiga komponerande har till stor del utgjorts av kör- och orgelmusik att använda i kyrkomusikertjänsterna. Vid Musikhögskolan i Malmö studerade hon komposition för främst professor Luca Francesconi. Dessa studier ledde till diplomexamen med orkesterverket Unda maris som framfördes av Malmö Symfoniorkester vid diplomkonserten. Franke är nu verksam som frilansande tonsättare och komponerar främst kammarmusik och vokalmusik, både sakral och profan. Ett mycket stort intresse för det nära samspelet mellan text och musik, bland annat i betoningshänseende, har lett till givande samarbeten med olika poeter och textförfattare.

Verket uruppfördes av Hjorthagens Kammarkör och Stockholms Saxofonkvartett under ledning av Karin Oldgren i samband med FST:s hundraårsjubileum 2018.
www.ceciliafranke.com

Pierre-Henri Wicomb
Sue-hm Kwee
skrivet till Stockholms Saxofonkvartett

The work has specifically been written for the Stockholm Saxophone Quartet. The title is a free
phonetic creation of the latin expression suum cuique meaning ‘each to his own’; everyone has the right to their own preferences; to each what rightfully belongs to him. This motto has been used as a basis for the exploration of extended fingerings. They are mostly implemented as the extended new music playing technique the microtonal trill (also implemented here as a slow phenomenon). The trill, in short, forms the structure of the work setting up an organised musical exploration, specifically of this uncertain note (in the context of its microtonality), which together with the original note forms the trill.

Pierre-Henri Wicomb är en sydafrikansk tonsättare och grundaren av Purpur Festival, en av få plattformar för nutida konstmusik i Sydafrika som uppmärksammar både lokala och internationella verk och tonsättare. Vid institutet Africa Open forskar han kring en blandning av opera, improvisation och psykoanalys. Wicombs ljudvärldar bygger på en fiktiv och hypotetisk uppfattning av vad lyssnaren kommer att känna igen, med inblandning av sekundära melodier och mikrotonalitet. Han har arbetat med bland andra Asko Ensemble, Ensemble Reconscil, DissonArt, Duo Axelsson Nilsson och KZN Philharmonic Orchestra. Han musik har spelats på flera festivaler som NYC Electronic Music Festival, Forum Wallis och Festival d’Automne.
https://wicomb.net
- PULS PROJECT AUX AUDIORAMA

PULS PROJECT AUX AUDIORAMA


Reaktorhallen
Fri entré

STOCKHOLM 2019

Concert #3 and #4 in EAU and Audiorama’s PULS Project 2018/2019, curated for Audiorama by Swedish composer Savannah Agger and Danish artist Cristian Vogel, will take place during the festival Svensk Musikvår in the legendary venue R1 Reaktorhallen in Stockholm. Programme TBA!

Saturday 16 March
16.00 Concert curated by Swedish composer Savannah Agger
20.00 Concert curated by Danish artist Cristian Vogel


- Tonsättarskolan Kapellsberg
Klara Sjödin
Klara Sjödin

Tonsättarskolan Kapellsberg


Musikaliska Clara Schumannsalen
Fri entré

Otto Nilsson (1993)
Höstens sista blomma (2018) 3' uruppförande
Text: Edith Södergran (1892–1923)
för piano och sång

Victor Eriksson (1999)
för blockflöjt och piano, uruppförande
Uruppförande (2019)

Klara Sjödin (1997)
Kan du höra mig? (2018) 4', uruppförande
Text: Amanda Hellberg f 1973
för piano och sång

Buster Berggren (1994)
Gold Harbour Square Theme (2019) 4', uruppförande
tape

Klara Sjödin
Time (2019), uruppförande

Mikael Andersson (1996)
Its Seductive Tone (2018) 4', uruppförande
Text: Mikael Andersson
för piano och sång

Otto Nilsson
Coconuts (2018) 3', uruppförande
solo för marimba

Buster Berggren
Trumpcappella (2018) 3'
Text: Buster Berggren
för vokalensemble

Musiklinjen Kapellsberg grundades 1961 på herrgården med samma namn i Härnösand. På 1980-talet startade tonsättaren och pedagogen Peter Lyne en kompositionsinriktning på musiklinjen, som då hade vuxit ur herrgården och blivit en del av Härnösands folkhögskola. I dag är den känd som Tonsättarskolan Kapellsberg och har under mer än 30 år fostrat några av landets mest intressanta tonsättare. Bland dem finns Malin Bång, nyligen känd för kör- och slagverksstycket shinai kiai som skrevs till 150-årsjubileet av handelsrelationer mellan Sverige och Japan och som residenstonsättare hos ensemblen Curious Chamber Players. En annan är Jonas Söderman Bohlin som gjort musik till såväl uppmärksammade dokumentärer och filmer som Hold Me Down, liksom oratoriet Holoscene och senast operan Tristessa som hade premiär på Kungliga Operans stora scen hösten 2018. Malin Hülphers skrev under sin residens vid GöteborgsOperan operan LasseMaja och operamysteriet efter Martin Widmarks böcker. Hon har gjort flera framgångsrika barnoperor som Cirkusflickans resa och Hattstugan efter Elsa Beskows kända saga. Med en fot i traditionen och båda ögonen mot framtiden fortsätter Tonsättarskolan Kapellsberg att spela en betydande roll i Sveriges musikliv.

Medverkande

Phoebe Dinga, sopran

Victor Eriksson, blockflöjt och piano

Buster Berggren, piano

Rasmus Sundberg, marimba

Axel Jonsson, marimba

Verkkommentarer

Otto Nilsson (1993): Höstens sista blomma (2018)
Sången börjar melankoliskt och lågmält, sedan flyger det fram och tillbaka som ett visset löv mitt uppe i en höststorm för att till slut slå sig till ro under de sista takterna och, precis som hösten, dö.
Om tonsättaren: Jag är 25 år, uppvuxen i Stockholm men studerar sedan hösten 2018 på Tonsättarskolan Kapellsberg i Härnösand.

Victor Eriksson (1999): Uruppförande (2019)
Eftersom blockflöjt och piano är mina huvudinstrument har jag skrivit för just dem. Dessutom har jag utforskat blockflöjtens tekniska möjligheter och använt mig av flera olika speltekniker.
Om tonsättaren: Jag är 19 år och kommer från Huddinge. Jag kommer från en instrumentbakgrund men har alltid haft musikskrivandet med mig. Nu har jag valt att satsa på komposition, och det är det jag skall göra med resten av mitt liv.

Klara Sjödin (1997): Kan du höra mig? (2018), text: Amanda Hellberg Texten är hämtad ur ungdomsromanen ”Jag väntar under mossan”. Huvudkaraktären Tilda undrar vad som egentligen hände med hennes mormor. Vad är det för mystiska saker som händer i skogen och vid sjön intill sommarstugan? Tilda tycker att hon hör mystiska ljud. Någon försöker få kontakt med henne, men vem – eller vad? I den här korta scenen får vi ett annat perspektiv: Vem är denna varelse som försöker få kontakt med Tilda, och varför? 
Om tonsättaren: Jag är 21 år och studerar mitt andra år på Tonsättarskolan Kapellsberg. Jag är uppvuxen i Lycksele där jag gått musikskola sedan åtta års ålder. Musiken har alltid präglat mitt liv och genom åren har jag bland annat tagit lektioner i cello, piano och sång. Jag har mer eller mindre alltid skapat musik men det är under de senaste åren som mitt intresse för komposition verkligen har stått i fokus.

Buster Berggren (1994): Gold Harbour Square Theme (2019)
I dator- och tv-spel måste musiken ofta vara dynamisk och responsiv; den måste kunna anpassas i stunden för vad spelaren gör. Den tekniska lösningen för detta varierar men Gold Harbour Square Theme är ett försök att återskapa musik som kan anpassas på ett sådant sätt. Stycket blir en musikalisk resa genom staden Gold Harbours centrala torg liksom olika byggnader där omkring.
Om tonsättaren: Född 1994 i Stockholm. Har en musikalisk bakgrund präglad av mycket körsång från Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms Musikgymnasium, men har även spelat klassiskt piano. Har i dag ett fokus på det klassiska, med körintresset som ständig utgångspunkt, men försöker att alltid utforska nya musikaliska former och genrer och hitta nya influenser och inspirationskällor till musiken – både musikaliska och ickemusikaliska.

Klara Sjödin: Time (2019)
Det här stycket är skrivet till ett påhittat spel med samma namn. Det är ett slags pusselspel, där din uppgift är att på begränsad tid lösa ett antal uppgifter för att ta dig ut från stället där du är fast: Du befinner dig i en övergiven byggnad. Du vet inte hur du skall ta dig ut. Plötsligt hör du en dörr slå igen bakom dig och du ser en klocka börja räkna ner…

Mikael Andersson (1996): Its Seductive Tone (2018) Text: Mikael Andersson
Det här är min första romans och dessutom mitt första projekt på tonsättarskolan. Texten, som jag också skrivit, handlar om hur ett liv kan påverkas av manipulation.
Om tonsättaren: Född 1996 och uppvuxen främst i Lund. Tog pianolektioner i sjuårsåldern och har alltid beundrat film- och spelmusik. Började göra musik i datorn med virtuella orkestrar 2009 och aspirerar till att skriva musik till framför allt filmer och spel i framtiden.

Otto Nilsson: Coconuts (2018)
Stycket är baserat på en väldigt simpel idé. Hela stycket handlar om två apor som stöter på varandra i djungeln och börjar bråka om kokosnötter. Först är de försiktiga och varsamma men ju längre in i stycket vi kommer desto mer eskalerar konflikten. Det slutar med att aporna ryker ihop i samband med styckets sista ton.

Buster Berggren: Trumpcappella (2018) Text: Buster Berggren
Donald Trump tillträdde som USA:s 45:e president den 20 januari 2017. Under sina nu drygt två år som president har han förbryllat världen med sitt minst sagt underliga sätt att prata och sitt mycket fria förhållningssätt till fakta. Dessutom har han gång på gång kommit med citat som närmast kan liknas vid nonsens. Trumpcappella är ett försök att sammanställa ett litet urval av hans mest kända citat och presentera dem på ett nytt sätt.

 

- Lantern Lectures
Foto: Erik van Gurp
Foto: Erik van Gurp

Lantern Lectures


Konserthuset Grünewaldsalen

länk till biljett

Klas Torstensson (f. 1951) Lantern Lectures I-IV
för sinfonietta (1999-2002)

Volym I (Brass Link I /Solid Rocks I / Brass Link II) 23’
Volym II (Brass Link II/Solid Rocks II )17’
Volym III (Brass Link III / Aurora Borealis) 17’
Volym IV (Brass Link IV / Giants’ Cauldron ) 18’

Medverkande

Norrbotten NEO firade 2017 hela 10 år i kammarmusikens framkant och är landets enda i sitt slag och med ett nationellt uppdrag att verka för den nutida kammarmusiken. De består av sju musiker som spelar flöjt, klarinett, slagverk, piano, violin, viola och cello. I syfte att verka för den svenska kammarmusikens utveckling beställer ensemblen fortlöpande nya verk och samarbetar både med yngre och mer väletablerade tonsättare, främst nationellt men även internationellt.

Musiker ur Norrlandsoperans symfoniorkester

Christian Karlsen Dirigent
Kanske främst känd som en av Europas främsta och mest eftertraktade dirigenter av samtida musik. 

Christian Karlsen samarbetade redan som 20-åring med Karlheinz Stockhausen och har sedan dess arbetat med de flesta av världens främsta tonsättare däribland polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina. Lika hemma i den traditionella repertoaren är han särskilt kritikerrosad för sina Haydn och Mozarttolkningar.

Han har samarbetat med orkestrar såsom Hessischen Rundfunk, Netherlands Radio, Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonikerna, Haags Filharmoniker, Philharmonie Zuidnederlands, Amsterdam Sinfonietta, Arnhems Filharmoniker samt Helsingborgs, NorrlandsOperan och Wermland Operas Symfoniorkestrar. Är en regelbunden gäst hos ledande ensemble för samtida musik såsom ASKO|Schönberg Amsterdam, Birmingham Contemporary Music Group (senast ism. deras latinamerikaturné) Norrbotten NEO, BIT20 Bergen och gör kommande säsong sin debut med London Sinfonietta under Radio France Festival Presences i Paris.

Sceniska produktioner inkluderar Stockhausens MICHAELs REISE på Netherlands Opera, Djuro Zivkovics BOGOLUCHIE vid Bergen Autunnale, Benjamin Staerns SAIYAH och Kaija Saariahos NOX BOREALIS på NorrlandsOperan och Beat Furrers FAMA med ASKO|Schönberg i Amsterdam samt konsertframföranden av Schönbergs Erwatung i Amsterdam och Wien. Under 2019 debuterar han på Deutsche Oper Berlin.

Christian Karlsen var 2015-2017 konstnärlig ledare för Nederländska Festival Dag in de Branding (med Residentie Orkestern och Royal Conservatoire) som presenterar fyra festivalen årligen. Bland höjdpunkterna kan nämnas Scener ur Stockhausens opera LICHT, Salvatore Sciarrinos Studi per l’Intonazione del Mare samt ett större Edgar Varèse fokus. Hans multimediaproduktion av Fausto Romitellis Professor Bad Trip var utvalt av dagstidningen NRC Handelsblad som en av 2016 års fem främsta musikhändelser i Nederländerna.

2008-2014 var han konstnärlig ledare för New European Ensemble, han har även lett storskaliga festivaler kring Arnold Schönberg (2009), Kaija Saariaho (2011), Magnus Lindberg (2014) samt Andra Haagskolan (2016). 2018 grundande han tillsammans med pianisten David Huang festivalen Gränslandet Symfonisk Fest på Trädgården.

Christian Karlsen har en master i orkesterdirigering från Royal Conservatoire the Hague.

Konserten presenteras av nätverket Musik i Norr:
Under fem år har musikinstitutionerna i de fyra nordliga länen, det vill säga Norrbottensmusiken, Norrlandsoperan Västerbotten, Nordiska Kammarorkestern / Musik Västernorrland och estrad Norr, Jämtland, mottagit utvecklingsbidrag från Kulturrådet för projektet Musiksamverkan i Norr, Kulturhuvudstad 2014.

Syftet med samarbetet är att gemensamt vidareutveckla och förvalta de positiva effekter som Kulturhuvudstad 2014 inneburit. Avsikten är också att nyttja varandras olika kompetenser för att därmed bevara god kvalitet och ett varierat utbud i våra fyra norrlandslän.

Verkkommentarer

Klas Torstensson är en svensk tonsättare som varit bosatt i Holland sedan studieåren i Utrecht i början av 1970-talet. Han är högt prisad i både Sverige och Holland och sedan länge även internationellt. Han är gift med den holländska sopranen Charlotte Riedijk, som är en lysande interpret av hans solistiska vokalmusik, och tillika centralgestalt i operan Expeditionen om ingenjör Andrées olyckliga ballongfärd mot polen 1897.

Klas Torstensson förenar svensk och holländsk kultur. Mycket av hans musik närs av kraften i hans naturupplevelser: gråberg, hav, isen i Östersjöns fjärdar, polaris, norrsken. Hans mycket
personliga stil är befryndad med Varese, Xenakis och – på längre håll - Stravinsky.

Han komponerar långsamt och metodiskt (”trettio minuter om året”) vid sitt ritbordsliknande arbetsbord i Haarlem. Han lösgör väldiga energier i sin ibland hårdhänta instrumentalmusik och uttryck för starka känslor i de intensiva kvinnoporträtten i sångcykeln In grosser Sehnsucht och operan Expeditionen. En rad kompositioner kretsar kring Drottning Kristina. A cycle of the North – en familj om tre orkesterverk - skildrar nordliga miljöer: Fastlandet, Polarhavet och Himmelen. Klas Torstensson komponerar gärna sin musik i ”familjer”.

En annan sådan kompositionsfamilj är Lantern Lectures. Lantern Lectures betyder ”föredrag med ljusbilder”. I fyra Lantern Lectures skildrar Klas Torstensson fundamentala element och skeenden i nordisk natur: berggrunden med skiktade minnen av en våldsam tillkomst, spåren av norrskenet och inlandsisens borrningar i berggrunden: de cylindriska hålen efter roterande stenar under isen, jättegrytorna. Han binder samman eller åtskiljer sina bilder med interludier (mellanspel), fyra korta stycken för trumpet, horn och trombon, ”Brass Links”, som även kan framföras separat.


”Efter att ha avslutat min opera Expeditionen (1994-99) kände jag ett behov av att skriva lättare musik i mindre format. Å andra sidan insåg jag att varken jag eller mitt skapande arbete skulle bli det samma igen sedan jag skrivit en opera om död och kärlek!” Medan ha arbetat på operan hade han fått beställningar från en rad ensembler – Asko Ensemble (Amsterdam), Le Nouvel Ensemble Moderne (Montreal), KammarensembleN (Stockholm) och Klangforum Wien. Han beslöt att skriva en cykel av verk för var och en av dessa ensembler – en cykel av kompositioner att framföras separat eller som ”satser” i en större
helhet.

Solid Rocks ”har en bastrumma som spelas med vispar i huvudrollen. Titeln Solid Rocks syftar på de skikt eller strata som man kan finna i musiken: de ådror som pressats in i det musikaliska flödet.” Uruppfördes i Montreal maj 2001 av Le Nouvel Ensemble Moderne.

Solid Rocks II ”Här är uppdelningen i skikt kanske ännu mer påfallande. Frysta ögonblick projiceras mot en aktiv, massiv och perkussiv följd av händelser. Råa ytor ställs mot lekfulla rörelser.” Uruppförd i februari 2003 av Klangforum Wien.

Aurora Borealis. ”Som de flesta av oss känner till frambringar norrskenet, Aurora Borealis, inte några ljud, trots myter som hävdar motsatsen. För många år sedan fick jag en inspelning
av distorderade radiovågor; störningar som var orsakade av norrskenet. Dessa inspelningar bearbetades tills jag fick fram något som jag uppfattade som vackert, flerskiktat elektroniskt
ljud: ljudet av norrsken om norrskenet hade frambringat något ljud. I min opera Expeditionen spelar detta ljud en viktig roll. I några avsnitt av Aurora Borealis har jag transkriberat och orkestrerat ett av de inkommande lagren för ensemble.” Uruppförd av KammarensembleN i Stockholm februari 2002.

Jättegrytor ”är cylindriska hål i berggrunden som skapats under en glaciär av roterande stenar i det rinnande vattnet under en glaciär. I detta verk hör vi musikaliska slingor som roterar på ett liknande sätt.” Verket uruppfördes i Stuttgart i februari 2003.

Lantern Lectures framfördes i sin helhet första gången 26 februari 2003 i Paradiso, Amsterdam, av Asko Ensemble, dirigent Susanna Mälkki.

I ett brev till författaren inför de svenska konserterna 2019 med Lantern Lectures skriver Klas Torstensson om relationen människa/natur ”…det är ju dessa människor vi bevittnar på
scenen: musikerna och dirigenten. Vi ser och hör hur musiken växer fram, ibland harmoniskt, ibland nog så konfliktladdat. (Som du vet, använder jag mig ofta av sociologiska ’konfliktmodeller’ när jag tonsätter: vad händer till exempel när två diametralt olika
musikaliska material möts? Och alla dessa naturkrafter upplevs ju genom våra (dvs människornas) sinnen, hörsel, syn. Nog tycker jag att naturen i Lantern Lectures ibland visa sig även som stillastående vattenytor, färgskiftningar i bladverket, tystnad…(men man skall kanske akta sig för flera metaforer?). Att bana sig en väg genom en snårig skog, att beundra utsikten från en bergstopp, att titta upp mot en klar stjärnhimmel…


Göran Bergendal 18/1 2019 för Konserthuset

Hemsida: www.klastorstensson.com

- New European Ensemble framför svenska verk

New European Ensemble framför svenska verk


Musikaliska
Fri entré

Lisa Streich f 1985
Nebensonnen, 11'
for violin, viola, violoncello and clarinet (2015)

Miklos Maros f 1943
Coalottino No 3 (2018) 14'
för gitarr, flöjt, klarinett, violin, viola och cello, uruppförande

Britta Byström f 1977
A Walk on Green Streets, (2015) 14'
för flöjt, klarinett, piano, en slagverkare, violin, viola och cello.

Paus

Marie Samuelsson f 1956
Lufftrumma II, 7' (1994)
för flöjt, klarinett, slagverk, gitarr och cello

Jesper Nordin f 1971
In the Midst of Trespassing No 2, 14' (2010)
för violin, slagverk, piano och elektronik.

Jenny Hettne f 1977
A swarm came in from the dark, 11' (2014)
för solo violin, flöjt, klarinett, piano, slagverk, viola och cello
solist: Karin Hellqvist, violin


Karin Hellqvist is performing internationally as an interpreter of contemporary music. Through collaboration and dialogue, her work examines, realize and contribute to the process of creating new music. Hellqvist is a member of several forefront ensembles for new music in Scandinavia as Cikada, Oslo Sinfonietta, Ensemble neon, Mimitabu and Duo Hellqvist/Amaral and she is a frequent guest at major international arenas for contemporary and experimental music. Her performances have been broadcasted internationally and she has contributed to several award-winning recordings. She was educated at the Royal College of Music in Stockholm, Universität der Künste Berlin, the Norwegian Academy of Music in Oslo and at the Royal College of Music London from where she graduated with an Artist Diploma in Performance in 2011. In 2016 she received the Interpreter's Prize from the Society of Swedish Composers. She is a PhD research fellow at the Norwegian Academy of Music in Oslo during 2018-2022. 
karinhellqvist.com 

New European Ensemble grundades 2008 i Haag i Nederländerna och består av framstående unga musiker från runt om i Europa. I fokus står den nya och banbrytande konstmusiken och de har också gjort sig kända för kritikerrosade sceniska föreställningar. Med goda vitsord från tidningar som svenska Nutida Musik och nederländska De Volkskrant har de antagit en internationellt hög ställning. Medlemmarna i New European Ensemble är även verksamma som solister, kammarmusiker och orkesterledare och brinner för att dela med sig av ny musik till ny publik.
http://www.neweuropeanensemble.com

Medverkande

Felicia van den End, flöjt

James Meldrum, klarinett

Malgorzata Walentynowicz, piano

Pepe Garcia, slagverk

Jacob Kellermann, gitarr

Rada Ovcharova, violin

Emlyn Stam, viola

Willem Stam, cello

Verkkommentarer

Lisa Streich, född 1985 i Norra Råda har studerat komposition och orgel i Berlin, Stockholm, Salzburg, Paris och Köln för bl.a. Johannes Schöllhorn, Adriana Hölszky, Mauro Lanza, Margareta Hürholz och Ralph Gustafsson.
Master classes med bl.a. Chaya Czernowin, Steven Takasugi och Beat Furrer kompleterar hennes musikaliska utbildning.

Hennes verk har blivit framförda i Sverige, Tyskland, Israel, Frankrike, Österrike, England, Japan, Kanada och USA. Hennes musik har blivit spelad av bl.a. Deutsches Symphonieorchester Berlin, Quatuor Diotima, Ensemble Recherche, Nouvel Ensemble Moderne, OENM, Eric Ericsson Kammarkör och Sveriges Radiokör vid bl. a. MATA New York, Tzlil Meudcan Tel Aviv, Ircam Paris, Wien modern och i Domkyrkan i Köln.

Priser och Stipendier innehåller bl.a. Cité des Arts, Paris, Orchesterpriset från Anne-Sophie Mutter fonden, Busoni priset av Akademie der Künste Berlin, Bernd Alois Zimmermann priset, Rom priset Villa Massimo, Roche Young Commissions av Lucerne Festivalen, och Tonsättarpriset av Ernst von Siemens Stiftelsen. En porträttskiva kom ut hos WERGO i April 2018. 2019 kommer det ut hennes andra porträtt skiva hos KAIROS, Wien.

För närvarande är hon “composer in residence” hos ensemble recherche i Freiburg. Hon lever på Gotland.


Coalottino är ett sällan använt ord, som motsvarar concertino. Jag har använt ordet som en mjukare definition för ett verk där ett instrument dominerar eller åtminstone markant skiljer sig från de andra instrumenten, men vill inte kalla det för konsert, eftersom förhållandet här mellan solist och ensemble är något annorlunda. Coalottino no 3 skrevs på uppdrag av New European Ensemble och tillägnas Jacob Kellermann. Även om genom sin klang och karaktär skiljer sig gitarren från de andra instrumenten under hela stycket, blir solistiskt endast i några få avsnitt. Gitarrstämman innehåller mycket spel på lösa strängar, som i sig har en större klang. De utgör samtidigt en pentatonskala om än utspritt inom två oktaver och även treklanger, mer eller mindre fullständiga: G dur, samt A dur - utan ters. Det som bildar material för gitarrens första fras, med den felande tersen, ciss. Ett pentatoniskt ackord inleder stycket som rör sig i mixtur i triol-rörelser, från C till Fiss pentaton, detta besvaras av gitarren med triol-rörelser i två nyss nämnda treklanger. Detta bestämmer verkets harmonik. Efter det första avsnitt leder ett snabbare mellanspel till nästa del. Här får stråkinstrumenten spela pizzicato som ett svar av gitarrens naturliga spel, treklanger som delas upp mellan de tre. Gitarren spelar snabba ackord på kvarter och treklanger, blåsarna kommer in med treklangs-figurer som små kommentarer. Nästa avsnitt bygger på flageoletspel, både i gitarrstämman och i stråkar, gitarrens naturflegeoletter bildar även här pentatonskalor, stråkarnas treklanger fylls ut till pentatoner av de båda blåsare. Dessa ackord bildar alltid en melodi i överstämman som löper fritt mellan instrumenten. Efter en reminiscens av det första mellanspel kommer ett nytt avsnitt med snabba ackordspel, som leder till en återkoppling till styckets början. Den redan kända G dur-A dur motiv bildar det sista avsnittet som är en coda för gitarrsolo. De andra instrumenten deltar med kommentarer eller tillägg till det spel, samspel eller coalottino, som gitarrens lösa strängar har initierat.

Miklós Maros, född 1943 i Pécs, Ungern. Studerade vid Ferenc Liszt Musikakademi i Budapest, senare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Ingvar Lidholm och György Ligeti. Maros har varit lärare på Musikhögskolan samt på Elektronmusikstudion i Stockholm (EMS). Han är också aktiv som dirigent. 1972 grundade han Marosensemble, som har etablerat sig genom omfattande konserter och inspelningar under 25 år som en av Skandinaviens ledande moderna musikgrupper. Listan över hans verk innehåller över 270 kompositioner, bl.a. en opera, fyra symfonier, konserter för solister och orkester, kammarmusik och elektroakustiska verk. Han har fått ett flertal utmärkelser och har sedan 1990 innehavare av Statens inkomstgaranti för konstnärer. Han är medlem av Kungliga Musikaliska Akademien.

Britta Byström har komponerat för många besättningar och sammanhang, men tyngdpunkten har legat på orkestermusik. Hennes musik har framförts av, bland många andra, BBC Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic Orchestra, Gürzenich-orkestern och Sveriges Radios Symfoniorkester. År 2015 tilldelades hennes violakonsert ’A Walk After Dark’ da capo-priset vid tyska Brandenburgerbiennalen och 2017 komponerade hon verket ’Many, Yet One’ till Detroit Symphony Orchestra efter att ha utsetts till vinnare av ’Elaine Lebenbom Award For Female Composers’. I november 2019 har kammaroperan ’Gállábártnit’ premiär i Toronto och senare samma säsong uruppförs ett nytt stort orkesterverk av Göteborgssymfonikerna. Britta Byström är sedan 2016 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. 

’A Walk on Green Streets’ för sju instrument skrevs ursprungligen till den italienska ensemblen Sentieri Selvaggi. Stycket tar sin utgångspunkt i begreppet ’urban gardening’ - stadsodling - och tanken är att man via små promenader vandrar genom olika stadsdelar där grönska börjar spira. I stycket har jag vävt in citat från den vackra svenska psalmen ’En vänlig grönskas rika dräkt’, men också använt mig av den danske tonsättaren Per Nørgårds kompositionsteknik oändlighetsserien, som utvecklar sig likt en musikalisk slingerväxt med ständigt nya blad...

Lufttrumma II spelas idag av New European Ensemble i en omarbetning för flöjt, klarinett, slagverk, gitarr och cello. I Lufttrumma II ingår Marie Samuelssons återvunna stora slagverk i zink, lufttrumman, som finns med flera av hennes verk;  Luftsång för tre sångerskor och lufttrumma, Lufttrumma I för saxofon, piano och en lufttrumma, samt ett av hennes mest framförda orkesterverk Lufttrumma III, där tre lufttrummor ingår i orkestersatsen. Lufttrumma II är en beställning från Rikskonserter och uruppfördes 1994 med KammarensembleN i Hörsalen på Kulturhuset i Stockholm. Verket framfördes år 2004 på  Nybrokajen 11 på KammarensembleNs 20års jubileum med dirigent Frank Ollu med direktsändning i SverigesRadio P2. Lufttrumma II spelades också på Marie Samuelssons Tonsättarfestival på Konserthuset 2007 med KammarensembleN och dirigenten Eva Ollikainen. Så här skrev recensenten Thomas Anderberg: ”Marie Samuelssons "Lufttrumma II" förblir en spännande erfarenhet, där mörker och ljus fluktuerar med lufttrumman som ständig resonans- och impulsgivare.” Dagens Nyheter 28 nov. 2004.

Marie Samuelsson har komponerat en lång rad verk, framförda på festivaler, konserter och i radio/TV av ensembler och orkestrar i Sverige och internationellt. Andra aktuella konserter nu i dagarna är I am – are You? för horn och ljudfil med Sören Hermansson på Purpurfestivalen i  Kapstaden, verket Rotationer och Mellansatser (2019)  till JS Bach Dubbelkonsert med Musica Vitae, Kristin Uglar och Linn Persson på sopransaxofoner på turné runt Växjö. Under 2018 spelades bl a Lufttrumma III i Schaubühne Lindenfels, Leipzig,Tyskland med MDR Sinfonieorchester och Kristjan Järvi, dirigent. Orkesterverket Eroseffekt och Solidaritet Kärlekstrilogi – nr. 3 spelades på två konserter av Tacoma Symphony Orchestra i Gig Harbor och i Tacoma, USA. Dirigenten Sarah Ioannides färdigställer också det tredje tonsättarporträttet på cd, cdn: The Love Trilogy/Kärlekstrilogin (Daphne records) med fyra av Samuelssons orkesterverk och som utkommer våren 2019. Marie Samuelsson är förutom tonsättare också lektor i kompostition på halvtid på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Mer info: www.mariesamuelsson.se

Jesper Nordin: In the midst of trespassing (2010)
”In the midst of Trespassing No. 2” (2010) uruppfördes vid Takefufestivalen i Japan 2010 av musiker från Next Mushroom Promotion och är en expanderad version av verket ”In the midst of Trespassing” där Jesper Nordin (f. 1971) lagt till en stämma för piano. Stycket bygger helt på inspelningar av ensemblen Trio Trespassing och vidareutvecklingar av musikaliska idéer som vuxit fram i ensemblen, fast här filtrerade genom kompositörens eget tonspråk.

Jesper Nordins uttrycksfulla musik med spår av svensk folkmusik, rock och improviserad musik, framförs regelbundet världen över av bland andra Orchestre Philharmonique de Radio France, BBC Scottish Symphony Orchestra, Basel Sinfonieorchester, Finska Radions Symfoniorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester. Han har samarbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Kent Nagano och Daniel Harding och musiker som Martin Fröst, Diego Tosi, ensemble recherche och Ensemble Intercontemporain. Han har också haft stora framgångar med sin iOS app Gestrument som är baserad på hans personliga kompositionsteknik. Den används nu världen över i allt från Electronica och Techno till improviserad jazz och nutida konstmusik. För mer information se www.jespernordin.com och www.gestrument.com. Hans musik publiceras av Edition Peters. 

A SWARM CAME IN FROM THE DARK (2014) 

Gageego!s beställningsverk för solo violin, flöjt, klarinett, piano, slagverk, viola och cello.

I A swarm came in from the dark möter vi en myriad av insektsliknande ljud: tremolerande fjärilsvingar, surranden, gnisslanden och gnyenden. Det är inte en realism som Hettne söker gestalta utan en inre klingande bild, eller som hon själv uttrycker det: ”[…] hundratals insekter rör sig i ett rum. […] De stannar, tystnar – förflyttar sig igen, än hit, än dit. Fjäderlätta fjärilsvingar, knappt skönjbara, eller en hel svärm av vingar som flaxar hårt mot fönsterrutan; Skiftningar mellan ett aggressivt massivt surrande och en ensam individ på vift. Rörelsernas oförutsägbarhet tar sig uttryck i partier av senza misura och a tempo. Solisten intar även rollen som dirigent, likt en solokonsert från barocken. Harmoniskt bygger stycket på stråkarnas natur-flageoletter, där violinen och cellon har varsin omstämd sträng. Ett surrande lågt fiss återfinns i alla instrument.”

Den spröda harmoniken och förkärleken för finurliga, surrande ljud är något som går igen i Hettnes musik. En musik som ofta tar inspiration från elektroniska ljud men även en musik där fältinspelningar eller just inre ”bilder” av inte alltid strikt musikaliska skeenden fångas och formas i det konstnärliga arbetet. Sedan hennes studietid i Göteborg, där hon även är född, paras blandverk (elektronik och instrument) med rena akustiska verk, alltifrån soloverk till orkester.
Esaias Järnegård, 2015

"Jenny Hettne tilldelades 2019 års Järnåkerstipendium av Saltöstiftelsen för A swarm came in from the dark

- Jenny Hettne 2018 års Järnåkerstipendiat

Jenny Hettne 2018 års Järnåkerstipendiat


Musikaliska Stora salen
Fri entré

Jenny Hettnes blev mottagare av Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium för verket "A swarm came in from the dark" 2018.

Prisutdelningen ägde rum i början av året men stycket framfördes aldrig vid det tillfället. Nu får vi möjlighet att höra stycket i samband med New European Ensembles konsert på Musikaliska kl 19.00 den 17:e mars kl. 19.00. Solist i verket är violinisten Karin Hellqvist. Publiken får även möjlighet att träffa tonsättaren som introduceras och intervjuas av Saltöstiftelsens ordförande Anna Lindal.
Läs mer om Jenny Hettne på hennes hemsida: http://jennyhettne.com

Stiftelsen Saltö, inrättad av donatorn Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. 2018 års Järnåkerstipendium tilldelas tonsättaren Jenny Hettne för verket A swarm came in from the dark (2014). Sveriges största kammarmusikstipendium om 100 000 kronor delades ut den 5 januari vid den årliga Järnåkerkonserten på Musikaliska i Stockholm.

Juryn motiverar valet av Jenny Hettnes kammarmusikverk A swarm came in from the dark på följande sätt:

En liten men stor komposition. I årets vinnande verk har juryn funnit en komposition som utstrålar en oemotståndlig blandning av viktlös elegans och en slags folklig munterhet och självsäkerhet i behandlingen av sitt material; en lätt sommarvind fylld av ljuden av insekter, allt tillsammans rotat i en musik som vilar i det klangliga genom att locka fram oväntade ljud och färger ur de givna instrumenten och som skapar ett oförutsägbart och fascinerande spel. Verket är sammanfogat av en lång rad korta, slående ögonblick som går till kärnan av vad det är att komponera, nämligen att variera men samtidigt kunna hålla fast.

Juryn finner också en förunderlig samstämmighet mellan ljuden och notationen i det här verket. Det hela är utformat med ovanlig tydlighet i en i det närmaste självförklarande notskrift. Med utgångspunkt i ett traditionellt instrumentarium tar kompositören ett säkert grepp om utformningen av den rika klangliga paletten. Besättningen som verket är skrivet för, (plus en viola i det här fallet) har varit utgångspunkt för ett otal europeiska konstmusikverk. Ändå blir det här klangliga resultatet mycket originellt.

Större delen av verket, med några få undantag, befinner sig i mellan- och högt läge som för att ge en illusion av en insektsvärld. Trots detta framstår inte verket som maniererat eller konstlat; De få ställen som toner från de djupare registren sätts i spel så skapar det ett drama som sätter de andra ljusare registren i ytterligare relief. Till och med vid introduktionen av ett instrument som pianot (spelat på tangenter) i de här sköra klangliga omgivningarna, visar kompositören sin känsla för klanglig integration; Verket innehåller här också en slags naivism som inte är störande men som berättar för oss att all musik antagligen har sitt ursprung i melodin, detta musikaliska element som skapar omedelbar kommunikation och igenkänningens glädje.

Med detta har svensk kammarmusik fått ett verk som juryn redan nu vågar utropa till en klassiker, som har förmågan att bara genom toner och ljud berätta en historia om människans otroliga förmåga till varseblivning med en efterföljande personligt färgad återgivning.” (Text av juryns ordförande Asbjørn Schaathun, i övers. av Anna Lindal).

Det prisbelönade verket A swarm came in from the dark  (2014) var en beställning från den Göteborgsbaserade ensemblen Gageego!. Det är ett verk skrivet för soloviolin och sex instrument som Jenny Hettne komponerade specifikt för violinisten Karin Hellqvist. Det framfördes av Karin Hellqvist och Gageego! i Stockholm och Göteborg under 2015 och av Karin Hellqvist och Ensemble Mimitabu under Svensk Musikvår 2017.

Tonsättaren Jenny Hettne tog emot emot utmärkelsen och intervjuades av Saltöstiftelsens ordförande Anna Lindal vid den årliga kammarkonserten till Erik Järnåkers minne den 5 januari 2019 på Musikaliska i Stockholm.

– Jag är väldigt, väldigt glad! Jag brinner lite extra för den nutida kammarmusiken, både i min roll som tonsättare och som konsertarrangör. Jag tycker det är fantastiskt att det finns ett pris som uppmärksammar den nutida kammarmusiken på ett så fint sätt, säger Jenny Hettne, mottagare av Järnåkerstipendiet 2018.

Jenny Hettne (1977) föddes i Göteborg och är numera bosatt i Stockholm. Hon har studerat komposition på Gotlands Tonsättarskola, Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin och Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet där hon tog sin masterexamen 2008. Sedan dess har hon frilansat som tonsättare med fokus på kammarmusik, ibland med elektronik och alltid i ett nära och utforskande samarbete med musikerna. Hettnes musik har beställts och framförs regelbundet av solister och ensembler som Jonny Axelsson, Jörgen Pettersson, Karin Hellqvist, KammarensembleN, UmeDuo, Gageego!, Faint Noise och Duo Harpverk, i såväl Sverige som på internationella festivaler. För mer information se http://jennyhettne.com/

Järnåkerstipendiet är Sveriges största kammarmusikstipendium. Sedan 2009 har Saltöstiftelsen, inrättad av donatorn och musikälskaren Erik Järnåker, delat ut sina Järnåkerstipendier för att premiera betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Varje år tilldelas en tonsättare 100 000 kr i stipendiesumma för ett kammarmusikverk komponerat under de senaste 10 åren. Tonsättarstipendiet syftar till att spänna över kammarmusikområdets hela bredd. Saltöstiftelsen drivs av Kungl. Musikaliska akademien och Föreningen svenska tonsättare.

Tidigare tonsättarstipendiater 
2017 Ylva Lund Bergner, Achenar
2016 Kent Olofsson, Champs d’etoiles
2015 Staffan Storm, ...et lux in tenebris lucet
2014 Jesper Nordin,  Pendants
2013 Joakim Sandgren, endroits susceptibles
2012 Leilei Tan, In our image, in our likeness
2011 Madeleine Isaksson, Les sept vallées
2010 Klas Torstensson, In grosser Sehnsucht
2009 Jan W. Morthenson, Stråkkvartett nr 3 Epilogo
2008 Mikael Edlund,Solo 

Stiftelsen Saltö bildades år 1967 av den mycket musikintresserade industrimannen Erik Järnåker (1904-1992). Syftet var att ”bereda inom svenskt musikliv praktiskt, vetenskapligt och pedagogiskt verksamma människor tillfälle till rekreation eller sådant studiearbete eller skapande arbete, som de gynnsamma betingelserna kan stimulera till" (citat ur Stiftelseurkunden), och det skedde i det som kom att kallas Saltögården. Då Saltögården inte längre gick att driva på ett ekonomiskt hållbart sätt omvandlades Stiftelsen Saltö år 2009, enligt donatorns vilja, till en stipendiestiftelse med uppgift att dela ut stipendier till tonsättare av kammarmusik och stråkmusiker vid landets musikhögskolor. Stiftelsen Saltö drivs av Kungl. Musikaliska akademien och Föreningen svenska tonsättare.


- Nya kompositioner för New European Ensemble

Nya kompositioner för New European Ensemble


Kungl. Musikhögskolan Nathan Milsteinsalen, Kungl. Musikhögskolan, Valhallavägen 105, 115 51 Stockholm
Fri entré men boka biljett
Boka gratisbiljett här

Konsert med nya verk för New European Ensemble av studenter från master komposition med inriktning västerländsk konstmusik och jazz.

New European Ensemble grundades 2008 i Haag i Nederländerna och består av framstående unga musiker från runt om i Europa. I fokus står den nya och banbrytande konstmusiken och de har också gjort sig kända för kritikerrosade sceniska föreställningar. Med goda vitsord från tidningar som svenska Nutida Musik och nederländska De Volkskrant har de antagit en internationellt hög ställning. Medlemmarna i New European Ensemble är även verksamma som solister, kammarmusiker och orkesterledare och brinner för att dela med sig av ny musik till ny publik.
http://www.neweuropeanensemble.com


- New European Ensemble spelar Sofia Gubaidulina

New European Ensemble spelar Sofia Gubaidulina


Kungl. Musikhögskolan Nathan Milsteinsalen, Kungl. Musikhögskolan, Valhallavägen 105, 115 51 Stockholm
Fri entré men boka biljett
Boka gratisbiljett här

Konsert med verk av Sofia Gubaidulina, framförda av holländska New European Ensemble.

Ur programmet:

Sofia Gubaidulina - Repentance (2008) för cello, kontrabas och tre gitarrer

Sofia Gubaidulina - Sotto Voce (2010/13) för viola, kontrabas och två gitarrer

New European Ensemble grundades 2008 i Haag i Nederländerna och består av framstående unga musiker från runt om i Europa. I fokus står den nya och banbrytande konstmusiken och de har också gjort sig kända för kritikerrosade sceniska föreställningar. Med goda vitsord från tidningar som svenska Nutida Musik och nederländska De Volkskrant har de antagit en internationellt hög ställning. Medlemmarna i New European Ensemble är även verksamma som solister, kammarmusiker och orkesterledare och brinner för att dela med sig av ny musik till ny publik.
http://www.neweuropeanensemble.com

Konserten arrangeras i samarbete mellan KDM, Samtida Musik och Svensk Musikvår.