Cathrine Winnes. Foto: John Andresen
Cathrine Winnes. Foto: John Andresen
Cathrine Winnes, dirigent

Cathrine Winnes är sedan 2015 chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna. Hon har arbetat med samtliga symfoniorkestrar i Sverige och Norge. Förutom sitt arbete med den symfoniska standardrepertoaren har hon blivit hyllad för sina modiga och ovanliga program som även innefattar att lyfta fram sällan framförd musik. Hon har även uruppfört flera nutida verk.

Genom den banbrytande tv-serien She Composes Like a Man blev hon känd för en bred publik som både dirigent och programledare. Den hyllade tv-serien, som blev finalist i det prestigefyllda film- och tv-priset Rose d'Or, behandlar gömd orkestermusik och kvinnorna som komponerade den. Förutom att hon var värd för programmet bidrog Winnes till utveckling av både idé och manus.

Cathrine Winnes har diplomexamen i orkesterledning från Norges musikhögskola i Oslo där hon studerade för professor Ole Kristian Ruud, och från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon studerade för Jorma Panula.

2019 tilldelades hon den norska komponistföreningens jämställdhetspris för att hon "under flera år arbetat för att främja jämställdhetsperspektivet på den kreativa musikscenen. Prismottagaren påverkar orkestrarnas etablerade standardrepertoar, så det utmanas både med musik som spelats mindre ofta och därmed också utvidgas för att rymma ett större musikutbud".