Anna Hedelius, foto: Peter Koskenvoima
Anna Hedelius, foto: Peter Koskenvoima


Sonnets of Darkness and Love


Sonnets of Darkness and Love


KammarensembleN 40 år


Luftburna landskap


Tonsättarsamtal


Stämmor och skuggspel


ensemble neo

Anna Hedelius, presentatör

En gång i tiden fick jag en fråga:
  – Orkar du tillbringa en helg med ett gäng tonsättare i Oslo? 
Mannen med frågan heter Sten Melin och han ställde den lite försiktigt, som om han inte förväntade sig att jag skulle svara ja. Sten var på den tiden ordförande för Föreningen Svenska Tonsättare. Själv var jag nybliven redaktör för föreningens tidskrift Tonsättaren. 
   Mitt svar blev jakande och självklart hade jag en helt fantastisk helg i Oslo, med ny nordisk musik under vatten och på konservburkar, från tremanualig orgel, i nordisk fäbodmiljö och i det helt magnifika operahuset, som tornar upp sig som ett norskt fjäll i vattenbrynet.
   Minglade med tonsättare gjorde jag också, på festivalskeppet Innvik där stämningen var hög och vi animerat diskuterade väldigt mycket annat än konstmusik.
   Sedan de Nordiska Musikdagarna 2009 har jag tillbringat rätt mycket tid med både tonsättare och deras musik. Tidskriften Tonsättaren rattade jag fram till 2017, då det gjordes en så kallad (konst-)paus i utgivningen. I övrigt skriver jag regelbundet om ny och gammal musik för Berwaldhallen, Konserthuset och Stockholms båda operahus samt har glädjen att återkommande presentera Radiokörens konserter. När jag inte gör det recenserar jag scenkonst i SVT Kulturnyheterna och rapporterar om teater, musik, litteratur och film i allehanda tidningar. Ibland skriver jag böcker också.
  Att vara redaktör för Svensk Musikvår är ett drömjobb!