
Ensemble Getögon
Irina Serotyuk, ackordeon
Anton Svanberg, tuba
Anton Alfvén, slagverk/diverse
Eva Lindal, violin
- Chris Moriarty G’wan, get! (Chapter II) (2024), kvintett, 10 min, uruppförande
- Kim Hedås Fjädersats (2024) kvintett, 7 min, uruppförande, komponerat för Ensemble Getögon
- Victor Lisinski Resonant Shadows (2024), kvintett och elektronik, 11 min, uruppförande, komponerat för Ensemble Getögon
- Mauro Godoy Villalobos La vigencia de una imagen contundente (2022), kvartett, 6 min
- Tove Kättström Ande - Dräkt (2024), kvintett, 5 min, arrangemang för Ensemble Getögon
Den svensk-irländska konstmusikensemblen Getögon utforskar nutida musik och spelar såväl uruppföranden som historiska verk från senmedeltid, renässans och 1900-tal. Ensemblen grundades 2022 och består av oboe, klarinett, fagott, tuba, slagverk, röst och elektronik. I Marabouparken presenterar de en kvintett nyskrivna verk av både etablerade tonsättarprofiler och den nya generationens komponister.
Slå på trumman så ska getterna dansa! Chris Moriartys G’wan get! (Chapter II) ingår som ett av flera verk i en framtida getbalett. Titeln leker med ordet ”g’wan” som är ett iriskt, idiomatiskt sätt att säga ”go on” i betydelsen ”ut med dig. ”Get” betyder på angloiriska ”get away from me/ge dig iväg från mig”. Styckets titel i sin helhet betyder alltså ”go away from me, get out of here goat!/ Ge dig iväg från mig, ut med dig get!”.
I Kim Hedås Fjädersats komprimeras fjädrar och släpps upp. Förgreningar, irrgångar, återvändsgränder.
Resonant Shadows av Victor Lisinski är en stilla djupdykning i klangen av fem balinesiska gamelangongar.
La vigencia de una imagen contundente är spanska och betyder Betydelsen av en kraftfull bild. Mauro Godoy Villalobos verk är inspirerat av Kazimir Malevitjs målning Black Circle, ett verk som utforskar minimalism och abstraktion genom enkla geometriska former. Musikaliskt strävar tonsättaren efter att spegla denna estetik genom en balans mellan motsatser och kontraster. Stycket består av två satser, Preludio och Diálogo, och har en okonventionell notationsstil som bygger på sekundnotation och olika aleatoriska effekter. Den första satsen, Preludio, är den lugnare delen av verket. Som namnet antyder fungerar den som en förberedelse eller upptakt till den andra satsen. I Diálogo står samspelet och interaktionen mellan musikaliska figurer och motiv i centrum. Musiken växlar mellan strikt, stram notation och en friare struktur där musikerna kommunicerar genom cues, vilket skapar en atmosfär av improvisation och musikalisk frihet. Genom denna interaktion bidrar musikerna aktivt till verkets form och låter ljudlandskapet ständigt förändras. De aleatoriska inslagen bidrar till en känsla av spontanitet och oförutsägbarhet. Samtliga musiker läser direkt från partituret – det finns inga separata stämmor.
Tove Kättström inledde komponerandet av Ande - Dräkt med andning som inspiration, men verket kom under processen att börja omfatta mer än rörelsen av andetag. I Ande - Dräkt blir dräkten någonting som klär andningen, verkar runtomkring den eller som en förlängning av den. Andningen som bestående men föränderlig – mekanisk och organisk på samma gång.