New Sweden med Norrbotten NEO
New Sweden med Norrbotten NEO.
New Sweden – INSTÄLLD
Ingår ej i årets festival
Direktsänds gratis på webben
UTGÅR

Jenny Hettne (1977): Stimme aus der Ferne, uruppförande (2020)
Madeleine Isaksson (1956): Capsuled Time, uruppförande (2021)
    Paus
Karin Rehnqvist (1957): Musik i natten, uruppförande (2021)
Benjamin Staern (1978): Hilma Scenes, uruppförande (2021)

Tyvärr måste denna konsert med Norrbotten NEO ställas in på grund av det rådande smittläget. Konserten kommer att ersättas av Far From the Crowd: ett solistprogram med den flerfaldigt prisbelönade ukrainska accordeonisten Irina Serotyuk.

Norrbotten NEO är en unik ensemble som med känslig radar ständigt utforskar den musikaliska samtiden. Ensemblen är inte endast en avlyssnare och passiv återgivare av samtiden. Genom att vara en av de ensembler som beställer flest nya verk av svenska tonsättare är Norrbotten NEO en viktig del i utvecklingen av den samtida musiken. Under rubriken New Sweden undersöker ensemblen strömningarna bland de svenska tonsättarna just nu. Samtliga verk i denna konsert är beställda till Norrbotten NEO.

Jenny Hettnes verk Stimme aus der Ferne komponerades i nära samarbete med musikerna i Norrbotten NEO under hennes tid som vistelsestipendiat vid Studio Acusticum i Piteå. Karin Rehnqvist är en av de mest spelade svenska tonsättarna på den internationella scenen. Här framför de hennes nyskrivna verk Musik i natten. Titeln på Madeleine Isakssons verk, Capsuled Time, hänvisar till komponerad musikalisk tid som omsluter olika tidsrörelser och stämningar. Hilma Scenes är en svit för kammarensemble ur Benjamin Staerns kammaropera Hilma, inspirerad av konstnären Hilma af Klint.

Jenny Hettne har studerat komposition för bland andra Henrik Strindberg, Ole Lützow-Holm, Jörg Mainka och Bent Sørensen. Hon har en masterexamen i komposition från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Hennes komponerande fokuserar på ett innovativt klangutforskande, ofta i nära samarbete med musiker.

Karin Rehnqvists musik rör sig i gränslandet mellan folk- och konstmusik. Den uråldriga sångteknik som kallas kulning har hon integrerat i ett modernistiskt och högst personligt tonspråk. Med musik inom ett brett spektrum har Rehnqvist blivit känd både i Sverige och utomlands och hennes musik är flerfaldigt prisbelönad. Sedan 2009 är Karin Rehnqvist även professor i komposition vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Madeleine Isaksson är en svensk-fransk tonsättare bosatt i Paris. Hennes musik är högkoncentrerad, kännetecknad av stor detaljrikedom och variation i utformandet av fraser och klanger, välintegrerade processer som hålls ihop av en nästan fysisk rörelse i föränderlig metrik. Utgångsramarna kan beskrivas som rum: intervall-, register- och tidsrum, där materialet bearbetas genom olika tidslager och kontrasterande termer som ljust/mörkt, lätt/tungt.

Benjamin Staern har etablerat sig som en av de ledande skandinaviska kompositörerna i den yngre generationen. Han har studerat musikvetenskap vid Lunds universitet och därefter komposition vid Musikhögskolan i Malmö med professorerna Rolf Martinsson, Hans Gefors, Kent Olofsson och Luca Francesconi. Staern har en djup personlig stil med en produktion som inkluderar orkester, kammarverk, soloverk, elektroakustisk musik och opera. Han har en ovanlig förmåga att associera toner och klanger med olika färger och nyanser, en variant av fenomenet som kallas synestesi, som är grundläggande i hans uppfattning och skapelsen som speglar klangvärlden.


Swish logotype

Det är helt gratis att lyssna eller titta och på alla Svensk Musikvårs inspelade konserter.
Men vill du ge ett bidrag till Svensk Musikvår så Swisha gärna till 123 679 04 89
Varmt tack!