Kungl. Musikhögskolans campus Valhallavägen. Foto: Ola Fogelström
Kungl. Musikhögskolans campus Valhallavägen. Foto: Ola Fogelström
Lunchkonsert på Kungl. Musikhögskolan

Ingår ej i årets festival

Nathan Milsteinsalen
Direktsänds gratis på webben

Molly Påhlsson, flöjt

Johannes Landgren, orgel & piano

Daniel Berg, marimba & vibrafon

Elena Perales Andreu, klarinett

Carolina Santiago Martínez, piano

Sabina Sehovic, slagverk

Michele Carrara, klarinett

Eliot Nordqvist, piano

Program

Jörgen Häll (1986): Permanence (2019–2020)

Amanda Sedgwick (1970): Concretism, uruppförande (2021)

Bengt Hambraeus (1928–2000): ur Constellations I (1958)

Daniel Jarl (1990): Go for the Groove, uruppförande (2020)

Daniel Berg (1971): Poem Without Words (2020)

Eliot Nordqvist (1999): Klarinettsonat nr 1, Reachless, uruppförande (2020)

Flöjtisten Molly Påhlsson spelar Jörgen Hälls Permanence för flöjt och elektronik, döpt efter ett Herman Hesse-citat: ”No permanence is ours; we are a wave that flows to fit whatever form it finds.” Efter att ha suttit fast i kompositionsprocessen i nästan ett år var det först när tonsättaren bejakade sina impulser till genreöverbryggande skapande som verket slutligen tog form.

Organisten, kompositören och musikforskaren Bengt Hambraeus skrev huvudsakligen för sitt eget huvudinstrument, både ensamt och i kombination med såväl andra instrument och ensembler som elektronik. Hans fem Constellations inkluderar alla orgel på något sätt. För denna konsert har Johannes Landgren och Daniel Berg arrangerat ett utdrag ur Constellations I, som ursprungligen skrevs endast för orgel, för orgel och marimba.

Pianisten Daniel Jarl är en flitig solist och ackompanjatör och har dessutom skrivit verk för flera olika sättningar. Johannes Landgren och Daniel Berg uruppför hans duo Go for the Groove för piano och marimba. Dessutom framför duon slagverkaren Daniel Bergs eget verk Poem Without Words för orgel och vibrafon.

Den hyllade altsaxofonisten Amanda Sedgwick har spelat med flera andra av jazzvärldens främsta artister runt om i världen. Hon är även verksam som kompositör och ett av hennes senaste verk, Concretism för klarinett, piano och slagverk uruppförs här av Elena Perales Andreu, Carolina Santiago Martínez och Sabina Sedovic.

Pianisten Eliot Nordqvist har representerat Sverige i Eurovision Young Musicians 2016. Han spelar även gitarr och komponerar en hel del musik, som klarinettsonaten Reaches som uruppförs av klarinettisten Michele Carrara och Eliot Nordqvist själv.

I samarbete med