Jakob Koranyi och Juho Pohjonen
Hillborg, Koranyi & Pohjonen

Ingår ej i årets festival

Grünewaldsalen
Fri entré

Joonas Pohjonen (1973): Sonat för cello och piano (2019)
Anders Hillborg (1954): Duo för cello och piano (2013/2019)

”Ett distinkt och briljant verk som utstrålar fräschör och spelglädje. Skiftande musikaliska element som sammanbinds av ett unikt harmoniskt språk och stark formkänsla. Med utgångspunkt i en lång västerländsk tradition skapar tonsättaren egna musikaliska landskap i kombination med en effektiv och idiomatisk instrumentbehandling och ett omsorgsfullt hantverk.”

Så lyder den fullständiga motiveringen till varför Anders Hillborg av Saltöstiftelsens jury tilldelades 2021 års Järnåkerstipendium för sin Duo för cello och piano. Men vägen hit har inte direkt varit spikrak. Och då är ändå Anders Hillborg en av Sveriges främsta och mest kända tonsättare, inte bara här utan även internationellt. Men olyckor kan drabba vem som helst och, som det sägs, så kommer en olycka sällan ensam.

Det ursprungliga uruppförandet var planerat till februari 2014 i Chicago, men då drog pianisten sig ur. Vid nästa planerade tillfälle, i Los Angeles i oktober 2017, var det cellisten som till slut avböjde. ”Vid det här laget drog jag slutsatsen att det vilade en förbannelse över stycket, och att det aldrig skulle framföras” berättar Anders Hillborg i en intervju för Föreningen Svenska Tonsättare.

Men förbannelsen bröts i september 2018 då Jakob Koranyi och Juho Pohjonen äntligen uruppförde verket i Utvandrarnas hus i Växjö. Sedan dess har verket spelats in för att ges ut på skiva – och nu dessutom lett till att Hillborg tilldelats Sveriges största kammarmusikstipendium.

Joonas Pohjonen är en framgångsrik pianist, liksom sin bror, som har byggt upp en mångsidig karriär som konsertpianist, ackompanjatör, pedagog och tonsättare. Han har spelat med flera av Finlands stora orkestrar, däribland Radions symfoniorkester och Helsingfors stadsorkester, gör återkommande gästspel vid Musikfestspelen i Nådendal och undervisar vid Metropolia-universitetet i Helsingfors.

Som tonsättare har han koncentrerat sig på mindre besättningar med ett antal verk för solopiano och olika kammarensembler. Den Sonat för cello och piano som framförs i denna konsert är Pohjonens senaste verk av flera med cellon i fokus. Bland hans andra verk för cello kan nämnas Counterfeit Counterpoint för solocello och Duett för två celli.

Sonaten är skriven i två satser och beskrivs av tonsättaren själv som ett kompakt verk, där båda satser bygger på samma musikaliska material, inklusive ett motiv baserat på den klassiska hornkvinten. ”Men”, förklarar Pohjonen, ”satserna skiljer sig åt radikalt i karaktär. Den första satsen är närmast nyklassisk – om än inte skriven i sonatform – medan det vilar en spöklik, surrealistisk stämning över den andra satsen, med ovanliga klanger i båda instrument.”

Swish logotype

Det är helt gratis att lyssna eller titta och på alla Svensk Musikvårs inspelade konserter.   
Men vill du ge ett bidrag till Svensk Musikvår så Swisha gärna till 123 679 04 89   
Varmt tack!


Kulturrådets logotyp
Region Stockholm logga liggande
Stockholms stad