Hamlet II, foto Jörgen Dahlqvist
Hamlet II, foto Jörgen Dahlqvist
Hamlet II: Exit Ghost

Ingår ej i årets festival

Lilla Salen
Fri entré

Text: Jörgen Dahlqvist 

Musik: Kent Olofsson

Medverkande: Linda Ritzén och Rafael Pettersson

 

Program

Hamlet II: Exit Ghost

Verkkommentarer

Hamlet II: Exit Ghost är en gestaltning av det tvivel och handlingsförlamning som Hamlet känner inför det våld han ombeds utföra och som Ofelia tvingas till av rådande omständigheter. Det är en föreställning om identitet och minne. Texten är en helt ny bearbetning av Shakespeares klassiker. Den är i egentligen mening inte en uppföljare, även om titeln anspelar på det, utan snarare ett sätt att undersöka några av dramatikerns odödliga retoriska figurer och de två unga människornas öde i pjäsen. Det är också ett sätt att försöka närma sig ett av världslitteraturens stora verk, genom att arbeta med några utvalda tankar och bilder och genom att göra pjäsen i pjäsen, den teateruppsättning som finns beskriven i verket, till själva formen för undersökandet.

Föreställningen hade premiär i november 2010 och fick stor uppmärksamhet också internationellt. Den spelades på flera stora scenkonstfestivaler i Europa, bl Kunstenfestivaldesartes i Bryssel 2012. Samma år gjordes en ny version för Radioteatern och det är denna som presenteras i en specialversion för Klangkupolen vid KMH.

Verkkommentarer

Kent Olofsson är sedan många år en av landets mest uppmärksammade tonsättare, inte minst för sina innovativa idéer och utvecklingsprojekt kring ny musik. Han är född i Karlskrona 1962 och började sin musikerbana i den symfoniska rockgruppen Opus Est i slutet av 1970- och början av 80-talet. Därefter studerade han komposition i Malmö åren 1984-1991. Sedan dess har han varit verksam både som kompositör och lärare vid musikhögskolan i Malmö.  Vid förra årets Svensk Musikvår framfördes hans Champs d’étoiles som tilldelades 2016 års Järnåkerstipendium.