Stefan Mårtensson, foto Carl Thorborg
Stefan Mårtensson, foto Carl Thorborg

Staffan Mårtensson, dirigent
Staffan Mårtensson är en mångsidig musiker som till vardags är soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet. Han har framträtt som solist i hela Europa och med de flesta svenska orkestrar, samt spelat in ett dussin skivor, bland annat Stockholm Chamber Jazz och den Grammis-belönade Clarinetto con forza.

Han är konstnärlig ledare för Östergötlands Musikdagar sedan 2001 och ledde under många år Sommarnattskonserterna på Nationalmuseum i Stockholm. Som dirigent är han flitigt engagerad runt om i landet. Han grundade 2017 frilansorkestern SoFo Chamber Orchestra och leder S:t Tomas symfoniorkester i Vällingby sedan 2015. Under 2023 leder han produktionen Var är smörgåsen? av Pija Lindenbaum och Niklas Brommare på Kungliga Operan och dirigerar flera orkestrar, bland annat Norrköpings symfoniorkester, Arméns musikkår och Östgöta blåsarsymfoniker.

År 2014 mottog Staffan Mårtensson den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina konstnärliga insatser i svenskt musikliv och två år senare tilldelades han Rolf Wirténs kulturpris för sitt arbete för musiken i Östergötland.
Swish logotype

Det är helt gratis att lyssna eller titta och på alla Svensk Musikvårs inspelade konserter.   
Men vill du ge ett bidrag till Svensk Musikvår så Swisha gärna till 123 679 04 89   
Varmt tack!


Kulturrådets logotyp
Region Stockholm logga liggande
Stockholms stad