Linnéa Andreassen. Foto: Martin Hellström
Linnéa Andreassen. Foto: Martin Hellström
Linnéa Andreassen, mezzosopran

Mezzosopranen Linnéa Andreassen debuterade 2015 som en av de tre Adelige Waisen i Christof Loys kritikerrosade uppsättning av Rosenkavaljeren på Kungliga Operan. På Operaverkstan vid Malmö Opera gjorde hon 2017 rollen som Trumslagaren i Viktor Ullmans Döden säger nej och både 2018 och 2020 den temperamentsfulla Ateisten i Isabelle Aboulkers Förvandlingar i helvetet.

2019 medverkade hon i Sverigepremiären av Leonard Evers firade barnopera GULD på Teater Pero i Stockholm. Samma sommar medverkade hon i Kamraternas och Den andra operans uppsättning av Maria Antonia Walpurgis Amasonernas drottning från 1760, och påföljande höst i uruppförandet av Jonas Forssells opera Memory i rollen som Sophie West. Hösten 2021 medverkade hon i Karólína Eiríksdóttirs BLY på Norrlandsoperan. 2022 medverkade hon i Emmy Lindströms nyskrivna opera Ålevangeliet efter Patrik Svenssons prisbelönade bok.

Linnea Andreassen var våren 2018 den första mottagaren av Vännernas Operastipendium, instiftat av Drtottningholmsteaterns vänner och utdelat av H.M. Koning Carl XVI Gustaf under en konsert på Drottningholms slottsteater. Hon är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm, Kungliga Musikhögskolan och Vadstena folkhögskola.

Medverkar ej i årets festival