Kent Olofsson, foto José Figueroa
Kent Olofsson, foto José Figueroa
Kent Olofsson

Kent Olofsson är en tonsättare med en omfattande konstnärlig produktion, han har komponerat över 200 verk som spänner över ett brett konstnärligt fält: orkester, kammarmusik, elektronisk musik, vokalt, rockmusik, hörspel och musikteater. Det senaste decenniet har hans arbete i hög grad varit fokuserat på samtida scenkonst, där hans kompositioner och ljudscenografi varit starkt integrerade dramaturgiska element i föreställningarna. Hans utforskande arbete i detta fält resulterade 2018 i den konstnärliga avhandlingen ”Composing the Performance”. Han har under många år arbetat med den Malmöbaserade experimentella teatergruppen Teatr Weimar och dess konstnärlige ledare Jörgen Dahlqvist. I föreställningar som Hamlet II: Exit Ghost, A Language at War, Intérieur/Extérieur och Arrival Cities: Hanoi har de sammanfört samtida teater och scenkonst, radiofonisk konst, instrumental och elektronisk musik, video och scenografier. Många av deras föreställningar har en haft politiskt reflekterande sida kring vår samtid. Sedan 2017 har Olofsson ofta samarbetat med skådespelaren, regissören, dramatikern och scenkonstnären Nina Jeppsson, ett samarbete som fått stor uppmärksamhet genom föreställningar som På spaning efter den tid som flytt (Marcel Proust, Orionteatern 2019) och Till Kärlekens Antarktis (efter Sara Stridsbergs roman, Dramaten 2020). De arbetar för närvarande med filmprojektet Zonen som tar avstamp i regissören Tarkovskijs bildvärldar.  

Bland andra aktuella verk och föreställningar där han gjort musik och ljud i nära samarbete med regissör och ensemble kan nämnas Vipeholm – yiden före framtiden (Stockholms Stadsteater 2023 i regi av Carl Johan Karlson), Kris (Karin Boye, Stadsteatern Vällingby 2022 i regi av Maja Salomonsson) och operan Alan (2020, om matematikern och kryptoanalytikern Alan Turing, med kontratenoren Albert Montanez) som bla spelats på Köpenhamns operafestival. 

Sedan 2021 är Kent Olofsson professor i scen vid Stockholms Konstnärliga Högskola för forskningsprofilområdet Koncept och Komposition.