Foto: Alex Zethson
Foto: Alex Zethson
Some of Them Were Never Unprepared

Ingår ej i årets festival

Direktsänds gratis på webben

Anna Lindal, violin & viola

Eva Lindal, violin & viola

Josefin Runsteen, violin & viola

My Hellgren, cello

Leo Svensson Sander, cello

Elsa Bergman, kontrabas

Johan Berthling, kontrabas

Andreas Hiroui Larsson, slagverk

Karin Ingves, piano

Alex Zethson, piano

Kasper Agnas, akustisk gitarr

Giannis Arapis, akustisk gitarr

Anton Toorell, akustisk gitarr

Program

Alex Zethson (1988): Some of Them Were Never Unprepared, uruppförande (2021)

Ett cirka 40 minuter långt stycke för preparerade stränginstrument och slagverk komponerat av Alex Zethson och arrangerat av den nystartade, 13 personer stora ensemblen. Verket Some of Them Were Never Unprepared är inspirerat av bland annat javanesisk gamelan-musik och akustisk drone samt av de minimalistiska tonsättarna och musikerna Arnold Dreyblatt och Tony Conrad. Det har skapats med just dessa musiker i åtanke.

Ensemblen består av såväl unga som mer erfarna improvisationsmusiker. Flera av dem är också själva verksamma som komponister och musikskapare. Majoriteten av dem har pianisten och kapellmästaren Alex Zethson spelat med tidigare, i andra konstellationer. Han är själv verksam på den internationella scenen för jazz och improvisationsmusik och medlem i ensembler som Goran Kajfeš Tropiques, Angles 9 och den senaste inkarnationen av Fire! Orchestra.

Violinisten och konstnärliga forskaren Anna Lindal uppträder regelbundet som solist och kammarmusiker, i ensembler som Lipparella och Makadam och i olika tvärkonstnärliga projekt. Hon har samarbetat med många samtida tonsättare som skrivit flera nya verk för henne.

Violinisten Eva Lindal uppträder regelbundet med pianisten Carol Liebowitz och klarinettisten Bill Payne, i duo med systern Anna Lindal, i ensembler som Barriärorkestern och Ensemble Recherche, samt har samarbetat med bland andra Cullbergbaletten och Drottningholmsteatern.

Multimusikern Josefin Runsteen har de senaste åren spelat, turnerat och komponerat musik för och tillsammans med en rad olika artister inom jazz, pop och klassisk musik. Hon tilldelades Jazzkatten som Årets nykomling 2019.

Cellisten och sågspelaren Leo Svensson Sander är verksam inom bland annat folkmusik, pop och improvisationsmusik. Han är ena halvan av duon Namna och har spelat med bland andra Fire! Orchestra, Time is a Blind Guide och The Tiny.

Cellisten My Hellgren spelar i ensemblerna Curious Chamber Players, Gahlmm och Mimitabu, i duo med Anna Svensdotter och framträder som gäst i exempelvis Gageego! och Scenatet. Hon har uruppfört många solo- och kammarverk, ofta i nära samarbete med tonsättarna.

I ensembler som Fire!, Angles 9, Tape och Goran Kajfeš Subtropic Arkestra återfinns el- och kontrabasisten Johan Berthling när han inte uppträder som solist eller med andra besättningar. Han har även skrivit filmmusik tillsammans med Andreas Söderström och producerat musik åt bland andra Weeping Willows.

Hyllade kontrabasisten Elsa Bergman uppträder runt om i landet och internationellt, som solist och med ensembler som Anna Högberg Attack och sin egna grupp Elsas Eget Omdöme, som debuterade 2017 med albumet Om inte nu, närdå?. 2014 tilldelades hon Jazzkatten som Årets nykomling.

Jazzmusikern, konstnären och konstnärlige forskaren Andreas Hiroui Larsson har en utbildningsbakgrund inom filosofi, konst och musik. I sitt masterarbete Seduced by (a) last year prövade han att skapa interdisciplinär musik utifrån sin breda bakgrund. Han utför nu, tillsammans med Anna Lindal och Johan Jutterström, ett treårigt forskningsprojekt för Vetenskapsrådet på temat glömska som konstnärlig metod för musikalisk improvisation.

Pianisten Karin Ingves är en hängiven improvisationsmusiker som i olika ensembler utforskar fri och strukturerad improvisation. Hon har uppträtt bland annat på Kulturhuset Stadsteatern, Jazz på Hellsten och festivalen New Sound Made.

Den grekiske gitarristen Giannis Arapis är verksam i ett flertal jazz-, rock- och noise-grupper i Aten. 2020 mötte han Alex Zethson och andra svenska musiker under ett svensk-grekiskt kulturutbyte. 2020 släpptes hans debutalbum som solist, Ilektrikí katára, liksom albumet Name It So där han framträder med den franske gitarristen Noël Akchoté.

Gitarristen Anton Toorell arbetar bland annat med grupperna Dammit I’m Mad, Invader Ace och Receptacles. För närvarande läser han en masterutbildning inom elektroakustisk komposition, med fokus på ett soloprojekt där akustisk gitarr står i centrum. Han är även flitigt anlitad som ljudtekniker och producent i olika sammanhang.

Med grupperna Kasper Agnas Cirkus och Agnas Bros. och i samarbeten med musiker som Julia Strzalek, Joakim Milder och Johan Graden skapar gitarristen Kasper Agnas genreöverskridande, uppmärksammad musik. 2017 vann han en av världens mest prestigefyllda tävlingar för improvisationsmusiker i Montreux och i början av 2021 släpptes hans soloskiva Grain.

I samarbete med