Salieri vs Mozart, Folkoperan
Salieri vs Mozart, Folkoperan
Salieri vs Mozart

Ingår ej i årets festival

salongen
Ordinarie pris

ANTONIO SALIERI: Loa Falkman

FÖRFATTAREN: Frida Österberg

ELEONORA: Hillevi Martinpelto

TONINO/MOZART: Jesper Säll

ORKESTER: Orkester Salieri vs Mozart

 

Upphovsmakare

MUSIK MOZART OCH SALIERI: Nikolai Rimskij-Korsakov 

MUSIK PRIMA LA MUSICA E POI LE PAROLE: Antonio Salieri

LIBRETTO MOZART OCH SALIERI: Alexandr Pusjkin

LIBRETTO PRIMA LA MUSICA E POI LE PAROLE: Giovanni Battista Casti 

IDÉ & MUSIKALISKT ARRANGEMANG: Jonas Forssell

ÖVERSÄTTNING MOZART OCH SALIERI: Sverker Åström

ÖVERSÄTTNING & DIALOG PRIMA LA MUSICA E POI LE PAROLE: Magnus Lindman

 

Team

REGI: Tobias Theorell

MUSIKALISK LEDNING: Niklas Willén

DIRIGENTER
Niklas Willén 
Jakob Hultberg

SCENOGRAFI & KOSTYM: Agnes Östergren 

LJUS: Ellen Ruge

MASK & PERUK: Therésia Frisk

DRAMATURG: Magnus Lindman

Verkkommentarer

Våren 2018 ger Folkoperan Salieri vs Mozart med Loa Falkman i rollen som tonsättaren Antonio Salieri. Ramberättelsen bygger på den mytomspunna relationen mellan tonsättarna Mozart och Salieri. Publiken får följa med genom skapandeprocessens hela spektrum, lekfullhet, glädje, kollektiv kreativitet, men också ensamhet och avundsjuka som slutar i giftmord. 

Salieri vs Mozart handlar om förgörande avund och ovilja att släppa ifrån sig makt och ära men även om kollektiv kreativitet, lekfullhet och skaparkris. Föreställningen, som rör sig mellan realism och surrealism, är både en mörk tragedi och en lättsam komedi. Vi befinner oss i den uppburne hovkompositören Salieris ateljé. Han ser tillbaka på sitt konstnärskap som nu ter sig väldigt mediokert i jämförelse med den nya unga stjärnan Wolfgang Amadeus Mozart.

Vi får också följa mästaren Salieri då han tillsammans med en ung författare skall skriva en ny opera på bara fyra dagar. Vad väger tyngst? Är det musiken eller texten? Tradition eller nyskapande? Och vad händer när det plötsligt kommer en avdankad operaprimadonna som vill ge sin syn på saken? Sliten mellan förgörande avundsjuka och underdånig beundran bjuder Salieri in Mozart till en måltid.

Tobias Theorell regisserar en unik sammansättning av de båda enaktarna Mozart och Salieriav Nikolai Rimskij-Korsakov och Prima la musica e poi le parole av Antonio Salieri. Jonas Forssell står för idé och musikaliskt arrangemang och Agnes Östergren är scenograf och kostymör. I rollen som Eleonora ser vi hovsångerskan Hillevi Martinpelto och i de övriga rollerna återfinns Jesper Säll och Frida Österberg.

Mozart och Salieri skrevs av Nikolai Rimskij-Korsakov 1897, efter Aleksandr Pusjkins versdrama från 1830. I den får vi följa relationen mellan kompositörerna Antonio Salieri och Wolfgang Amadeus Mozart, en relation som byggde på kreativitet och avundsjuka och slutade i giftmord. Den legendariska historien om Salieri och Mozart är sedan tidigare känd från Miloš Formans åttafaldigt Oscarbelönade film Amadeus, från 1984.

Prima la musica e poi le parole (Först kommer musiken och sedan orden) av Antonio Salieri med libretto av Giovanni Battista Casti uppfördes första gången 1786 i Wien och debatterar betydelsen av musik och drama i opera.

Salieri vs Mozart har urpremiär 14 februari 2018 och spelas hela våren. 

Swish logotype

Det är helt gratis att lyssna eller titta och på alla Svensk Musikvårs inspelade konserter.   
Men vill du ge ett bidrag till Svensk Musikvår så Swisha gärna till 123 679 04 89   
Varmt tack!


Kulturrådets logotyp
Region Stockholm logga liggande
Stockholms stad