
Spółdzielnia Muzyczna Contemporary Ensemble
Tomasz Sowa – klarinetter
Krzysztof Guńka – saxofoner
Barbara Mglej – violin
Paulina Woś – violin
Jakub Gucik – cello
Aleksander Wnuk – slagverk
Aleksandra Płaczek – piano
- Adrianna Kubica-Cypek Sacred Noise (2025)
- Eneko Lacalle Berasategi Nytt verk (2025)
- Eloain Lovis Hübner Nytt verk (2025)
- Paweł Malinowski (Title unknown), (2022), 21 min
Nutida musik utan gränser – det polska projektet Playground samlar tonsättare och musiker i ett gränsöverskridande samarbete. Efter workshops i fem länder skapades nya verk som nu framförs av Spółdzielnia Muzyczna Contemporary Ensemble i konserthus runtom i Europa.
Projektet Playground syftar till att främja den globala trenden inom samtida musik, spegla aktuella kreativa uttryck och lyfta fram Polens konstnärliga bidrag. Det inleddes 2024 med föreläsningar och workshops i Frankrike, Österrike, Sverige, Tjeckien och Estland. Efter dessa samarbeten mellan tonsättare och musiker skapades nya verk, som uruppfördes vid en konsert i Kraków den 14 mars och nu framförs vid konserter i Sverige (Kungl. Musikhögskolan), Estland, Tjeckien och Spanien. Projektet betonar vikten av samarbete i den kreativa processen och välkomnar uttryck bortom notation, ljud och konventionella kommunikationssätt.
Offentligt uppdrag finansierat av Republiken Polens utrikesministerium inom ramen för bidragstävlingen ”Public Diplomacy 2024 - 2025 - the European dimension and countering disinformation.
Termen Sacred Noise, även titeln på ett verk av Adrianna Kubica Cypek, hänvisar ursprungligen till naturfenomen som uppfattas som heliga (åska, vind, havets brus, vattenfall), men dess betydelse sträcker sig även till det som kallas socialt brus och ljudhändelser inom det industriella ljudlandskapet. Termen kommer från publikationen The Soundscape av R. M. Schafer. Den betecknar ljud som kan anses vara oönskade, men som inte möter samhällelig fördömelse. Sådana "händelser" utgör ljudmaterialet för Kubica Cypeks komposition, där tonsättaren (mer eller mindre fritt) har transkriberat inspelningar av Köpenhamns ljudlandskap.
I sitt nya verk utforskar Eneko Lacalle Berasategi språk och musik. Han har valt att skapa ett nytt språk, anpassat efter ensemblens medlemmars förmågor och behov, där verbala och soniska (ljudliga) egenskaper vävs samman. Ackord och multiphonics blir till vokaler omgivna av betonade konsonanter, och alla dessa musikaliska fonem fördelas sedan i ord och meningar med olika tidsrymd, så att musikerna talar ett språk som formas av just denna sonora värld.
En central komponent i Eloain Lovis Hübners arbete är det intensiva experimenterandet med instrument, förberedelser, ljudobjekt och analog ljudteknik. Detta har lett till alltmer specifika, okonventionella ljudresultat bortom notationens gränser. Hübners målsättning med Playground var att hitta sätt att (åter-)överföra de distinkta, mikroskopiskt subtila ljudkvaliteter som tonsättaren fascineras av till en kontext för en liveframförbar (och performativt intressant), polyfon, formellt genomarbetad ensemblekomposition. Detta genom nära samarbete med ensemblens medlemmar i guidade improvisationer, överenskommelser, semiografisk notation samt livevideo- och ljudpartitur.
Pawel Malinowsis kopplingar till Kraków återspeglas i hans verk [Title unknown]. Han berättar:
”Mitt arbete med detta verk började med att jag spelade in en liten sång. Medan jag spelade på elpianot och sjöng tänkte jag på de sköra, nästan magiska objekt, som ofta är osynliga för andra, men som alltid behåller en personlig, emotionell betydelse. Nära min lägenhet i Kraków finns ett stort kontorskomplex som byggdes på 60-talet och liknar nästan alla byggnader från den tiden. En av väggarna är täckt med 1 600 000 färgglada keramiska plattor som tillsammans bildar ett abstrakt mosaikmönster. Vid ett tillfälle upptäckte jag att konstnären Celina Styrylska-Taranczewska nästan helt hade glömts bort. På 90-talet var det planerat att platsen skulle rivas, och berättelsen om människorna som räddade den från förstörelse blev en berättelse om att skapa små gemenskaper.”