Fylkingen 85 år Kadens
Program

OM FYLKINGEN

Fylkingen - Ny Musik och Intermediakonst är en konstnärsdriven scen och förening för experimentell musik och konst. Föreningen grundades 1933 och utgörs idag av upp emot 300 utövande svenska och internationella konstnärer som utvecklar och presenterar nya verk i Fylkingens lokaler.

Föreningen drivs av en aktiv styrelse, produktionsgrupp och medlemskår.
2018 fyller Fylkingen 85 år vilket gör föreningen till världens äldsta forum i sitt slag.

Fylkingen stöds av Statens Kulturråd, Stockholms Stad Kulturförvaltning och
Stockholms Läns Landsting.

 

Tommy Zwedberg f 1946 - SAMUM för horn och EAM, 2015/16, 10´
Sören Hermansson, horn

Lisa Ullén f 1964 / Finn Loxbo f 1982 - Parallella skeenden, 2017, 20´

för piano och akustisk gitarr

Lisa Stenberg f 1980 - HEART, 2017, 15´

för elektronik och glitchad visuals

Medverkande

Sören Hermansson firar i år 44 år som aktiv hornist. Hans musicerande och pedagogiska gärning har fört honom till många delar av världen. Med cirka 60 kompositioner skrivna till Sören direkt har han byggt upp en unik hornrepertoar som väckt intresse långt utanför Sveriges gränser. De senaste åren har Sören koncentrerat sig på att bygga upp en repertoar för horn och elektronik. Tillsammans med Fredrik Olofsson har han bildat duon  FLUID DYNAMIX (www.fluiddynamix.se).

Mer om info om Sören finns här: www.sorenhermansson.com

Finn Loxbo, gitarr (bl a Strändernas Svall, Doglife, Fire! Orchestra)

Lisa Ullén, piano samarbetar och spelar internationellt både solo och i flertal konstellationer, är nu aktuell med sin soloskiva Piano Works, en trippel solopiano skiva.

Lisa Stenberg 
är kompositör av instrumental, elektroakustiskt och elektronisk musik. Hennes musik undersöker 
utvidgade durationer och tillstånd av tidlöshet. 

Ingår ej i årets festival
 Liselotte Norelius, illustration Jenny Soep
Verkkommentarer

SAMUM (het ökenvind) för valthorn o EAM  (2015-2016)

Kriget i Irak o Syrien med en inblandad oönskad ockupant,
denna ockupant har religösa motiv och är avskyvärd,
en sandstorm i Afrika och en storm på Medelhavet 
fick mig att komponera detta stycke.

Tommy Zwedberg (1946)
Efter en tid som yrkesmusiker började han studera vid Kungl Musikhögskolan, först med solist- och pedagogutbildning, senare i kompositionsutbildning med lärare som bl.a. Gunnar Bucht. Åren på
Musikhögskolan förde honom också i kontakt med den kreativa miljön kringden då nyinrättade elektronmusikstudion och lärarna Lars-Gunnar Bodin och Miklos Maros. Närkontakten med den elektroakustiska musiken blev av avgörande betydelse för hans beslut att satsa på tonsättarbanan.

Som tonsättare har Tommy Zwedberg också engagerat sig i samarbetsprojekt med andra konstnärer, regissörer, författare, filmare och bildkonstnärer. Hans mångåriga samarbete med koreografen Efva Lilja och E.L.D. har resulterat i en serie internationellt mycket framgångsrika och i modern svensk samtidskonst epokgörande verk. I dag framförs Tommy Zwedbergs musik över hela världen.

Finn Loxbo och Lisa Ullén presenterar stycket Parallella Skeenden 1, där flygel och akustisk gitarr befinner sig i konstant rörelse. Instrumenten är lika drivande och har samma funktion, att arbeta runt och föra fram melodiska fragment och/eller rytmiska sekvenser, ljud och klangsjok som förhåller sig fritt men lyhört till varandra.

HEART
av Lisa Stenberg är komponerad på den legendariska synthen EMS Synthi 100 i studion KSYME Contemporary Music Research Center i Aten, framförs på jubileumskvällen tillsammans med glitchad visuals skapad av Lisa Stenberg och Lois Nygren.

lisastenberg.com
https://soundcloud.com/lisa-stenberg