Linnéa Andreassen och medlemmarna i Stockholms Saxofonkvartett
Linnéa Andreassen och medlemmarna i Stockholms Saxofonkvartett
Mina drömmars okända stationer

Ingår ej i årets festival

Fri entré, men biljett måste förbokas
Program
 • Anders Hillborg (1954): Sax Quartet (1998/2021)
 • Aftab Darvishi (1987): Hidden Dream (2018)
 • Thomas Lindahl (1953): ur Mina drömmars okända stationer (2021)
  1. En sång om kärlek
  2. Du är min sjukdom
  3. Dans med sena gäster
  4. När allt blir tyst

Stockholms Saxofonkvartett har beställt, fått skrivet för sig och uruppfört hundratals verk under de decennier som ensemblen varit aktiv. Här presenteras tre sådana verk från de senaste åren, varav ett har en särskilt brännande samtidsanknytning.

När den iranske kompositören Aftab Darvishi träffade Stockholms Saxofonkvartett i Teheran 2016 lär ljuv musik av det metaforiska slaget ha uppstått på kort tid. Åtminstone resulterade det i att Darvishi fick komma till Stockholm ett par år senare som en del i ett projekt för att skriva ny musik till saxofonkvartetten. För Darvishis del resulterade det i Hidden Dream, ett verk inspirerat av de orättvisa förhållanden som kvinnliga konstnärer i Iran lever under, jämfört med deras manliga kollegor. Mot bakgrund av fyra månaders blodiga men oerhört tappra protester mot den iranska regimen är Hidden Dream ett verk vars utgångspunkt är särskilt angelägen.

Återkommande inslag i den finsk-karelske poeten och författaren Eeva Kilpis verk är motsättningar, förändring, kärlek och död. Thomas Lindahl har valt dikter ur tre olika diktsamlingar till det flersatsiga verket Mina drömmars okända stationer. Dikterna behandlar så vitt skilda företeelser som människans komplexa samexistens med växter och andra djur och den vardagliga sexualiteten, med all dess banaliteter och bekymmer. Fastän sångsolisten Linnéa Andreassen växlar mellan sång och recitation har tonsättaren velat undvika att fastna i musikteater, på bekostnad av det intima och självutlämnande i Kilpis poesi.

Programmet inleds med en ny version av ett verk som i original har blivit ett repertoarverk. Anders Hillborg, en av landets mest kända levande tonsättare, omarbetade häromåret sin Brass Quintet för Stockholms Saxofonkvartett. Originalet uruppfördes för 25 år sedan av Stockholms Kammarbrass och har sedan dess tagits upp av brasskvintetter runt om i världen. Det är inte osannolikt att Sax Quartet kommer att få samma spridning; musiken är lekfull och svängig att lyssna på, och verkar dessutom vara lika rolig för musikerna att spela.

Text: David Saulesco

I samarbete med
Verkkommentarer

Anders Hillborg: Sax Quartet

Sax Quartet är en bearbetning av Brass Quintet som beställdes av Stockholm Chamber Brass 1998. Denna version för saxofonkvartett är tillägnad Stockholms Saxofonkvartett som uruppförde stycket i denna version i Ljubljana i Slovenien hösten 2022.

Verket vilar på en stadig, energisk puls som ligger närmare jazz- och rockmusiken än den klassiska. Verket börjar med att musikerna liksom kastar korta motiv mellan sig på ett hoquetus-liknande sätt, vilket ger musiken en lekfull, vaggande känsla. Rytmiskt drivna partier varvas med mer svävande klangtexturer, inklusive avsnitt då musiken tycks spelas baklänges. Mot slutet av verket återkommer hoquetus-musiken från inledningen och verket tonar slutligen ut i en lyrisk koral.

Text: Anders Hillborg
Översatt till svenska av David Saulesco

Aftab Darvishi: Hidden Dream

Det här verket är resultatet av ett minnesvärt samarbete med Stockholms Saxofonkvartett som jag träffade för första gången 2016 i Teheran. Jag fick möjligheten att arbeta tätt ihop med kvartetten under en veckolång residens i Stockholm, då jag komponerade ett nytt verk på beställning av saxofonkvartetten med stöd från Kulturrådet.

I Hidden Dream utforskar jag den blandning av färger och texturer som saxofonkvartetten bjuder. Det är en unik instrumentbesättning som jag tycker har en perfekt klang för att berätta historier. I detta verk är det historier om kvinnliga konstnärer i Iran som berättar om deras erfarenheter av att skapa och dela med sig av sin konst.

Text: Aftab Darvishi
Översatt till svenska av David Saulesco

Thomas Lindahl: ur Mina drömmars okända stationer

Eeva Kilpi är en finsk-karelsk författare och poet uppvuxen på Karelska näset. Hon räknas bland Nordens främsta författare och hennes texter är ständigt aktuella. Människans plats i naturen, döden och kärlekslängtan är tre ofta förekommande teman. Hon betecknar sig själv som pacifist, vegetarian och humanekolog.

I Mina drömmars okända stationer ingår texter från Kilpis verk Om kärleken och döden, Animalia samt Sånger om kärlek. I texterna skildras kvinnors sexualitet, samt motsättningar mellan könen, mellan kropp och intellekt, och mellan stad och land. I Thomas Lindahls tonsättning bildar de en dramatisk linje, gestaltat av sångaren som både sjunger, reciterar och agerar tillsammans med saxofonkvartettens klanger. Poesins kraft bevaras och får vara just poetisk och självutlämnande, i stället för att följa en given handling. Verket uruppfördes på Ängby slott i november 2021 av Stockholms Saxofonkvartett och Linnéa Andreassen.