Slottsmusik

Musikundervisningen på Esbergs slott i Sollentuna har en förhistoria. Det började på 1950-talet med att Sveriges Radio startade en musikskola för att bedriva en spetsutbildning. Den var då förlagd till Örby slott i Älvsjö men flyttade till Edsbergs slott 1959. Förste studierektor under Sveriges Radios tid var tonsättaren Sven-Erik Bäck. Sedan 1999 driver Kungliga Musikhögskolan verksamheten med pianisten Mats Widlund som studierektor.

En rad namnkunniga lärare undervisar på Edsbergs slott. En av dem är violinisten och professorn Mats Zetterqvist, som vi träffar när han har lektion med fyra stråkmusiker, som arbetar med Wilhelm Stenhammars sjätte stråkkvartett, som de ska framföra den 19 mars under Svensk Musikvår. Kvartettens primarie heter Angelika Kwiatokowska och kommer från Polen. Undervisningen är alltså öppen även för utländska studenter, och även om hon förstår en del svenska, bedrivs lektionen delvis på engelska. 

I Mats Zetterqvist har kvartetten fått en lärare, som när det gäller Stenhammars stråkkvartetter kan sägas vara specialist: 1983 spelade nämligen Zetterqvistkvartetten med Mats som primarie in Stenhammars alla sex stråkkvartetter på skiva, något som blev mycket uppmärksammat, och de här kvartetterna ligger Mats varmt om hjärtat.

Edsbergs slott ligger vackert och ostört i en park med utsikt över Edsviken. Det är en plats, där man kan få studiero. Utbildningen i sig ligger på samma nivå som på Musikhögskolan i övrigt, så söker man sig till Edsberg, är det för att man vill studera för en viss lärare, som undervisar där. Något internat är Edsberg inte, däremot har man kontakt med några husägare i närheten, som hyr ut rum till studenter, men andra bor inne i Stockholm. 

En högre musikutbildning avslutades tidigare med att man fick ett diplom som bevis på, att man var professionell musiker på hög nivå. Numera avlägger man en kandidatexamen enligt internationellt mönster. Just nu arbetar man särskilt med svensk musik. Tillfället att framträda på Svensk Musikvår har därmed kommit lägligt.

Calle Friedner, text och foto

Edsbergs slott
Edsbergs slott
Mats Zetterqvist undervisar en studentkvartett
Mats Zetterqvist undervisar en studentkvartett
Studentkvartett övar Stenhammar på Edsbergs slott
Studentkvartett övar Stenhammar på Edsbergs slott

Swish logotype

Det är helt gratis att lyssna eller titta och på alla Svensk Musikvårs inspelade konserter.
Men vill du ge ett bidrag till Svensk Musikvår så Swisha gärna till 123 679 04 89
Varmt tack!