Jörgen Pettersson, foto Emma-Sofia Olsson
Jörgen Pettersson, foto Emma-Sofia Olsson

Det är nu två år sedan som vi, några tonsättare och musiker, bestämde oss för att själva ta tag i situationen och synliggöra vår verksamhet. Beslutet var enkelt, vi kunde helt enkelt inte låta bli. På några månader sjösattes nystarten av Svensk Musikvår – Festivalen för Svensk Konstmusik. Genomslaget blev enormt!

Redan under festivalens andra år, påbörjades ett närmast unikt samarbete med våra institutioner, föreningar och organisationer.

Hur har detta varit möjligt? Med stöd från Musikverket och alla våra andra möjliggörare och med ett gemen- samt konstnärligt mål som drivkraft är det enkelt att samarbeta. Allt detta bottnar i vår gemensamma kärlek och hängivenhet till musiken. Nyskapande, forskning och experimenterande tillsammans med lekfullhet och nyfikenhet är grunden till ett levande musikliv.

Svensk Musikvår involverar många av Stockholms främsta musikscener i ett gemensamt projekt. All deras kunskap och hjälp med såväl spelplatser som produktion och information bidrar till att göra denna festival möjlig. Men framför ger det Svensk Musikvår dess unika karaktär och själ. Det låter vår festival, under några dagar, sprida sig över hela vår musikstad och gör det möjligt för vår svenska nutida konstmusik att nå ut till en bred och stor publik.

I år firar FST 100-årsjubileum vilket vi kommer att uppmärksamma under årets festival med att presentera runt 160 verk ur vår levande musikskatt med närmare 40 uruppföranden.

Även Fylkingen jubilerar i år vilket resulterar i en stor musikfest med ett program som sträcker sig från föreningens grundare till de idag aktiva medlemmarna.

Samtida Musik är med och arrangerar två konserter. Föreningen är aktiv som aldrig förr, inte minst med succéprojektet ”Min granne tonsättaren".

Det blir en heldag med EMS (Elektronmusikstudion), en organisation med världsrykte och en oumbärlig pulsåder i vårt musikliv.

För den som vill fördjupa sina kunskaper inom musikens område är vi glada över att tillsammans med Musikhögskolan få bjuda in till ”Den konstnärliga forskningens rum” som öppnar upp för frågor och diskussioner. Avslutar festivalen gör de fantastiska studenterna på Kungl. Musikhögskolan som presenterar en finaldag som både imponerar och ger framtidshopp.

Kärnan i festivalen är ändå alla medverkande musiker, ensembler och tonsättare. Ett varmt tack till er!

Vi är en liten konstnärsnära grupp med ett brinnande intresse som driver Svensk Musikvår.

En ovärderlig insats görs av Mattias Rodrick, en magnifik cellist, som producerar en festival med fullständig koll på alla detaljer och detta med samma perfektion, energi och entusiasm som när han studerar in och framför de mest avancerade musikstycken.

Vi har en tonsättare som med ackuratess och stilkänsla synliggör Svensk Musikvår genom vår hemsida. Något han gör med samma fulländning som också har gjort honom till en av vårt lands främsta tonsättare och kulturpersonligheter. Tack Henrik Strindberg!

Sedan har vi en formgivare som är en hängiven konst- och musikälskare, idéspruta och kreativ som få andra. Ulrika Ljungberg som hjälper till med precis allt och sammanställer en programbok så snygg och inbjudande att man inte vill missa en enda konsert.

Vår redaktör Göran Persson som fixar våra texter och alltid är lika kunnig, erfaren och positiv.

Sist men inte minst mina kära kollegor i Stockholms Saxofonkvartett. Nyligen var vi på turné i Sydafrika där vi medverkade i ett musikprojekt med ungdomar från oerhört utsatta områden. Genom musiken skapades en unik känsla av gemenskap, livslust och framtidstro. Det är genom sådana starka upplevelser vi får vår glädje, kraft och energi att oförtröttligt fortsätta vårt arbete. Vi vet att vi delar vår passion med alla medverkande i festivalen liksom lyckan att få förmedla den vidare till vår publik.

Nu ser vi fram emot många gemensamma upplevelser! Varmt välkomna till Svensk Musikvår 2018

Jörgens autograf

Jörgen Pettersson, Festivalledare