Jörgen Pettersson, festivalledare

Jörgen Pettersson är initiativtagare och festivalledare för Svensk Musikvår sedan festivalens nystart 2016. Han utbildades vid Kungl. Musikhögskolan och erhöll, som förste saxofonist någonsin, skolans solistdiplom med jetong. Han studerade även för professor Jean-Marie Londeix vid Nationalkonservatoriet i Bordeaux där han erhöll Premier Prix.

Han verkar på den internationella nutida musikscenen som solist och i olika ensembler, på festivaler och konserter i ett femtiotal länder. Han är en drivande kraft i Stockholms Saxofonkvartett, en ensemble känd för att ständigt utmana gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma. Han är även medlem i bland annat KammarensembleN och Ensemble Son.

Genom målmedvetet och nära samarbete med tonsättare i Sverige och utomlands har han fått mer än 800 verk tillägnade sig, såväl solokonserter som elektroakustiska verk och kammarmusik. Han har erhållit såväl Föreningen Svenska Tonsättares interpretpris som utmärkelsen Musikens möjliggörare för sina insatser för den nutida konstmusiken, inte minst arbetet med festivalen Svensk Musikvår. Han är hedersmedlem i Föreningen Svenska Tonsättare och ledamot av Kungl. Musikaliska akademien.
 

Jörgen Pettersson
Jörgen Pettersson, foto Hampus Andersson

David Saulesco, redaktör

Tonsättaren och arrangören David Saulesco rör sig ledigt mellan olika genrer och sammanhang. Hans musik har framförts runt om i Europa och i Nordamerika och är utgiven på Gehrmans och Bo Ejeby förlag. Han uppträder även som sångsolist, föreläsare och presentatör, undervisar i komposition på Tonsättarskolan Kapellsberg i Härnösand och arbetar som redaktör på Sveriges Radio. Som tonsättare har han uppmärksammats bland annat för sitt nyskapande juloratorium (2013) och barnoperan Prins Pompom (2019) efter en saga av Alfhild Agrell.

David Saulesco
David Saulesco, foto Hampus Andersson

Ulrika Ljungberg, grafisk design och programbok

Ulrika Ljungberg, Svensk Musikvårs  konst- och musikälskande grafiska designer och kommunikatör. Hon har sin bakgrund som Creative Director och utbildades på bl a Berghs School of Communication, Forsbergs skola, Kungl. Konsthögskolan/Royal Institute of Artfabrica, IED Istituto Europeo di Design. Inte minst verkar hon som Svensk Musikvårs idékläckare och inspiratör och jobbar även med utformningen av programboken.

Ulrika Ljungberg
Ulrika Ljungberg, foto Malva Pettersson Ljungberg

Johan E Andersson, live video från konserter

Johan är verksam som instrumentbyggare, slagverkare, tonsättare, ljudkonstnär och filmare. Johan gör också workshops inom området både för barn och vuxna samt för personer med särskilda behov.

Johan har gjort musik och spelat till teaterföreställningar. Johan har spelat stumfilmsmusik tillsammans med musiker/kompositör Matti Bye, samarbetat med koreografer som Charlotte Engelkes och Philippe Blanchard. Johan har medverkat på några barnskivsinspelningar, t.ex. Majas Trädgårdsskiva där Johan spelar alla slagverk på trädgårdsverktyg/attiraljer. Johan är aktiv medlem och med i ledningsgruppen i The Great Learning Orchestra och har en Duo tillsammans med Nils Personne som heter fromDusk och spelar improviserad kontemplativ musik.

Johan är utbildad på Gotlands Tonsättarskola där Johan gick på Komposition/ Fri konst 2005-2016. Johan var en av tre curatorer till Nordiska Musikdagarna 2017 som hölls i London.

Johan bygger och uppfinner instrument. Allt från enkla instrument för barn till professionella slagverk och ljudskulpturer. kapellet.se

Johan E Andersson
Johan E Andersson

Henrik Strindberg, webb

Rytm och Sound, så har Henrik Strindberg (1954) formulerat sitt konstnärliga program. Strindberg har komponerat för internationella ensembler och för flera av Sveriges finaste solister, ensembler och orkestrar. Många verk är utgivna på cd och spelas internationellt, kammaroperation Liebestod - en Opera:tion uruppfördes på Köpenhamnsoperan 2019. Strindberg belönades med det stora Christ Johnson-priset 2007 för orkesterverket Neptuni åkrar, Rosenberg-priset 2008 samt en delad Grammis 2010 för Tidslinje. Soloverket Femte strängen finns på Karin Hellqvists prisbelönade cd Flock.  

Strindberg debuterade i instrumentalgruppen Ragnarök som förknippas med 70-talets "progressiva musikrörelse". 1980-87 studerade Strindberg komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, 1985 gick han en sommarkurs för Iannis Xenakis och tio år senare gick han Stage d’informatique musicale på Ircam i Paris.

Henrik Strindberg undervisar i komposition på Gotlands Tonsättarskola och är ledamot nr 968 av Kungliga Musikaliska Akademien. 

Henrik Strindberg
Henrik Strindberg, foto Hampus Andersson

Kajsa Lindgren, inspelning

Kajsa Lindgren, kompositör och ljudkonstnär, arbetar ofta med fältinspelningar och olika sätt att framföra dem genom spatial distribution. Hennes verk inkluderar elektroakustiska kompositioner och ljudinstallationer likaväl som kompositioner för mer traditionella, akustiska instrument. 

Genom att använda intervjuer som metod när hon komponerar och fältinspelningar som grundmaterial har hon funnit ett sätt att arbeta med förväntningar och traditioner när det kommer till kompositionsprocessen och själva framförandet. Kombinationen av intervjuer och fältinspelningar har därför visat sig vara ett effektivt sätt för för henne att möjliggöra olika sätt att närma sig processen att utforska bland annat ämnen och miljöer genom ljud. 

Lindgren är utbildad inom både västerländsk konstmusik och elektroakustisk komposition och innehar både en kandidat (2015) och master (2017) i elektroakustisk komposition från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 

Kajsa Lindgren, foto Jörgen Pettersson
Kajsa Lindgren, foto Jörgen Pettersson

Adam Wrafter, foto

Studerade bildjournalistik vid Nordens Fotoskola (Biskops Arnö) och har sedan tre år tillbaka arbetat som frilansande fotograf.

Adam Wrafter
Adam Wrafter

Jenny Soep

har illustrerat årets omslagsbild som föreställer Ensemble Makadam i samband med deras konsert under Svensk Musikvår 2019.

För fjärde året i rad är Jenny vår Illustrator in Residence. Hon kommer att finnas på plats för att liveillustrera flera av våra konserter även detta år.

Jenny Soep
Jenny Soep tecknar live, foto Henrik Strindberg
Stockholms Saxofonkvartett
Stockholms Saxofonkvartett, från vänster: Mathias Karlsen Björnstad, Leif Karlborg , Linn Persson och Jörgen Pettersson. Foto Hampus Andersson

Stockholms Saxofonkvartett är en av Europas främsta ensembler för ny musik.
Kvartetten som bildades 1969, har fått sig tillskrivet mer än 700 verk av svenska och utländska tonsättare. Ensemblens nuvarande besättning består av Linn Persson, Leif Karlborg, Jörgen Pettersson och Mathias Karlsen Björnstad.

Stockholms Saxofonkvartett drivs av en obändig lust att ständigt utforska och spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma. De framträder ofta på internationella festivaler, i opera- och konserthus.

Kvartetten har stor resvana – de har turnerat runt om i Europa (t. ex. Baltikum, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Ungern, Grekland, Polen, Bosnien, Serbien, Kosovo, Rumänien, Ryssland, Georgien, Ukraina), och de har framträtt i Iran, Bolivia, USA, Turkiet, Egypten, Israel, Sydafrika, Japan, Kina, Kanada, och Mongoliet.
Stockholms Saxofonkvartett sprider svensk musik i utlandet och tar med sig nya musikaliska erfarenheter och upplevelser hem till den svenska publiken.

Med stöd av Region Stockholm och Kulturrådet