Festivalorganisation 2024
Jörgen Pettersson talar i en mikrofon med sin saxofon i en rem runt halsen
Jörgen Pettersson. Foto: Hampus Andersson

Jörgen Pettersson, festivalledare

Jörgen Pettersson är initiativtagare och festivalledare för Svensk Musikvår sedan festivalens nystart 2016. Han utbildades vid Kungl. Musikhögskolan och erhöll, som förste saxofonist någonsin, skolans solistdiplom med jetong. Han studerade även för professor Jean-Marie Londeix vid Nationalkonservatoriet i Bordeaux där han erhöll Premier Prix.

Han verkar på den internationella nutida musikscenen som solist och i olika ensembler, på festivaler och konserter i ett femtiotal länder. Han är en drivande kraft i Stockholms Saxofonkvartett, en ensemble känd för att ständigt utmana gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma. Han är även medlem i bland annat KammarensembleN och Ensemble Son.

Genom målmedvetet och nära samarbete med tonsättare i Sverige och utomlands har han fått mer än 800 verk tillägnade sig, såväl solokonserter som elektroakustiska verk och kammarmusik. Han har erhållit Föreningen Svenska Tonsättares interpretpris och utmärkelsen Musikens möjliggörare för sina insatser för den nutida konstmusiken, inte minst arbetet med festivalen Svensk Musikvår. Han är hedersmedlem i Föreningen Svenska Tonsättare och ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien.

https://jorgenpettersson.se

Anna Hedelius, foto: Peter Koskenvoima
Anna Hedelius, foto: Peter Koskenvoima

Anna Hedelius, redaktör

En gång i tiden fick jag en fråga:
  – Orkar du tillbringa en helg med ett gäng tonsättare i Oslo? 
Mannen med frågan heter Sten Melin och han ställde den lite försiktigt, som om han inte förväntade sig att jag skulle svara ja. Sten var på den tiden ordförande för Föreningen Svenska Tonsättare. Själv var jag nybliven redaktör för föreningens tidskrift Tonsättaren. 
   Mitt svar blev jakande och självklart hade jag en helt fantastisk helg i Oslo, med ny nordisk musik under vatten och på konservburkar, från tremanualig orgel, i nordisk fäbodmiljö och i det helt magnifika operahuset, som tornar upp sig som ett norskt fjäll i vattenbrynet.
   Minglade med tonsättare gjorde jag också, på festivalskeppet Innvik där stämningen var hög och vi animerat diskuterade väldigt mycket annat än konstmusik.
   Sedan de Nordiska Musikdagarna 2009 har jag tillbringat rätt mycket tid med både tonsättare och deras musik. Tidskriften Tonsättaren rattade jag fram till 2017, då det gjordes en så kallad (konst-)paus i utgivningen. I övrigt skriver jag regelbundet om ny och gammal musik för Berwaldhallen, Konserthuset och Stockholms båda operahus samt har glädjen att återkommande presentera Radiokörens konserter. När jag inte gör det recenserar jag scenkonst i SVT Kulturnyheterna och rapporterar om teater, musik, litteratur och film i allehanda tidningar. Ibland skriver jag böcker också.
  Att vara redaktör för Svensk Musikvår är ett drömjobb!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Hedelius
https://historiskamedia.se/bok/thalias-hus/

Ulrika Ljungberg
Ulrika Ljungberg. Foto: Malva Pettersson Ljungberg

Ulrika Ljungberg, kommunikatör

Ulrika Ljungberg har sin bakgrund som Creative Director med utbildning från bland annat Berghs School of Communication, Forsbergs Skola, Kungl. Konsthögskolan, Fabrica och IED Istituto Europeo di Design i Milano. Inom festivalen arbetar hon huvudsakligen med Svensk Musikvårs kommunikation och grafiska formgivning, samt formgivning av festivalens programbok.

Jóhann Vignir Vilbergsson, foto: Sten Melin
Jóhann Vignir Vilbergsson, foto Sten Melin

Jóhann Vignir Vilbergsson, inspelning

Jóhann Vignir Vilbergsson är tonsättare och ljudkonstnär från Island.
Han har studerat ljudkonst vid Stockholms Konstnärliga Högskola och komposition på Gotlands Tonsättarskola. I dag studerar han kandidat i Elektroakustisk Komposition på Kungliga Musikhögskolan med särskilt intresse för algoritmisk komposition.
Jóhann har arbetat med inspelning och efterarbete av ljud och musik sedan 2010.
 

Jenny Soep by Mattias Bengtsson
Jenny Soep by Mattias Bengtsson

Jenny Soep, illustratör

Jenny Soep har live-illustrerat festivalens konserter sedan starten 2016 och är Svensk Musikvårs Illustrator-in-Residence. Hon är specialiserad på att teckna liveframträdanden av alternativa och experimentella konstuttryck och använder nyskapande metoder för att dokumentera evenemang som olika tekniker och metoder för tecknande. Genom att dokumentera evenemangen på plats skapar hon inlevelsefulla bilder som är starkt präglade av hennes spontana upplevelser och intryck.

Hon har avbildat artister som Björk, David Byrne, Mogwai, Sigur Rós, Spiritualized, Arab Strap och The Residents. Förutom Svensk Musikvår har hon verkat vid bland annat Crossing Borders Festival i Haag, Arches Theatre Festival, StAnza International Poetry Festival och Projector Animation Festival. Hennes illustrationer har använts i diverse artiklar, böcker, på webbsidor, i trycksaker och utställningar över hela världen.

Instagram.com/jennysoep

Henrik Strindberg, foto: Hampus Andersson
Henrik Strindberg, foto: Hampus Andersson

Henrik Strindberg, webbansvarig

"Rytm och sound" – så har Henrik Strindberg formulerat sitt konstnärliga program. Han har komponerat för såväl internationella ensembler som för flera av Sveriges finaste solister, ensembler och orkestrar. Många av hans verk är utgivna på skiva och spelas internationellt. Kammaroperan Liebestod – en Opera:tion uruppfördes på Köpenhamnsoperan 2019. Soloverket Femte strängen är inspelat på Karin Hellqvists prisbelönade skiva "Flock". Han har undervisat i komposition på Gotlands Tonsättarskola och är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien.

Han belönades 2007 med det stora Christ Johnson-priset för orkesterverket Neptuni åkrar, 2008 tilldelades han Rosenberg-priset och 2010 en delad Grammis för Tidslinje. Han debuterade i instrumentalgruppen Ragnarök som förknippas med 1970-talets proggrörelse. Han studerade komposition på Kungl. Musikhögskolan 1980–1987, gick en sommarkurs för Iannis Xenakis 1985 och tio år senare Stage d’informatique musicale på IRCAM i Paris.

henrikstrindberg.se

Stockholms Saxofonkvartett, foto: Emma-Sofia Olsson
Stockholms Saxofonkvartett. Foto: Emma-Sofia Olsson

Stockholms Saxofonkvartett, huvudman för Svensk Musikvår

Stockholms Saxofonkvartett är en av Europas främsta ensembler för ny musik. Kvartetten bildades 1969 och har fått sig tillskrivet mer än 700 verk av svenska och utländska tonsättare. Ensemblens nuvarande besättning är Linn Persson, Theo Hillborg, Jörgen Pettersson och Mathias Karlsen Björnstad. Musikerna drivs av en obändig lust att ständigt utforska och spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma.

Kvartetten framträder ofta på internationella festivaler, i opera- och konserthus. Kvartetten har med sina många turnéer stor resvana – de har spelat i Baltikum, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Ungern, Grekland, Polen, Bosnien, Serbien, Kosovo, Rumänien, Ryssland, Georgien och Ukraina, såväl som i Iran, Bolivia, USA, Turkiet, Egypten, Israel, Sydafrika, Japan, Kina, Kanada, och Mongoliet. De sprider svensk musik i utlandet och tar med sig nya musikaliska erfarenheter och upplevelser hem till den svenska publiken.

https://stockholmsax.com

Med stöd av Region Stockholm och Kulturrådet.